Srandista - Corolla TS

Sekcia pre členov fóra
Pravidlá fóra
Toto je časť pre členov fóra o svojich autách. Každý má povolený iba JEDEN topic (tému). Topic je potrebné založiť pod svojou prezývkou tu na fóre + treba uviezť typ auta, napr. "fajry - Corolla 1.6 GTi". Pokiaľ vlastníte viac áut, tak uveďte len svoju prezývku. Táto téma sa bude prísne kontrolovať a všetko, čo porušuje tieto pravidlá alebo pravidlá fóra bude zmazané.
Používateľov profilový obrázok
Srandista
Toyota guru
Dátum registrácie: Nedeľa, 26. Júla 2009, 13:46

Re: Srandista - Corolla TS

Príspevok od používateľa Srandista » Pondelok, 29. Apríla 2013, 11:29

Slubene foto, aby ste si nemysleli, ze som sa len doma hral Need For Speed, alebo tak :D

Obrázok

Obrázok
Hyundai i30 1.5 T-GDI 2022, cervena
Toyota Corolla 1.8 TS 2003, cervena
Ex: Toyota Corolla 1.3 G6 1998, cervena
Family: Toyota Yaris 1.3 2006, modra metaliza
Obrázok

milos
začiatočník
Dátum registrácie: Streda, 27. Mája 2009, 19:08

Príspevok od používateľa milos » Pondelok, 29. Apríla 2013, 22:38

velmi ma potešilo že si mal možnost porovnat civic s corolkou- normalne asi týžden dozadu som ti chcel
písat či si nemal možnost porovnat vtec s Hondy s Toyotackym VVTLi a tu nadherne spravene porovnanie komplet aut :D super velka vdaka, este keby si mal možnost tak skus najst pacienta čo by
ti požičal predchadzajucu generaciu civicu EP3 to je aj ročnik ako corolla. Sice určite bude komfort jazdy v corolle ešte vyraznejši ale zaujimalo by ma ake by si mal pocity s toho civicu predsa ta nova generacia dost zaostava http://www.youtube.com/watch?v=XeGAmcLYGQ8
a aby som nezabudol tie biele disky corollke fakt pristanu :D
Toyota Corolla E12 1.4 VVTi

Srandista
Toyota guru

Príspevok od používateľa Srandista » Utorok, 30. Apríla 2013, 12:41

Ako, dufam, ze sa mi niekedy podari dostat za volant EP3, ale...

Hentu recenziu noveho tajparu poznam skoro naspamat, lenze to co je v nej povedane, nie je nic necakane... Zober si, ze nove auto ma vzadu torzku, ma rovnaky vykon, ale vyssiu hmotnost. Clovek nemusi byt ziaden genius aby prisiel na to, ze novsia generacia bude pomalsia. Lenze doba sa niekam pohla... Stary tajpar sice mal zadne sedadla, ale vobec neviem naco. Ja bych tam totiz urcite nikoho neposadil, pretoze bez opierok hlavy by stacil maly naraz zozadu na krizovatke, a nechcem si ani predstavovat, co by sa stalo zadnym pasazierom. To ze kopa starsich tajparov nemala ani klimu, pripadne ani radio, mala len 2 airbagy a uplne smiesnu uzitocnu hmostost, su len dalsie veci, ktore im podkopavaju nohy na ceste byt kazdodennym pouzitelnym autom. Ja osobne si ho tak predstavit vobec neviem, a pred priatelkou by som si hentake auto narozdiel od Corolly TS neobhajil. U noveho by sa mi to ale mozno podarilo, keby som po nom fakt moc tuzil... A stale, ako som uz spominal, je to daleko ostrejsie auto ako moje, ale stale relativne pouzitelne aj pre viac ako 2 ludi sediacich vpredu.

Takze to ze starsia generacia bola rychlejsia je sice pekne, ale je natolko nekompromisna, ze by si ju dnes nikto nekupil. Ludia uz take auta jednoducho nechcu. A este ohlaodm toho zaostavania... Nemyslim si, ze v realnom zivote (nie na okruhu) bude nova generacia o tolko pomalsia. Ale zas si myslim, ze vdaka stabilizacii ju dost mozno neomotas okolo stromu na prvej okreske, a ked uz aj hej, vdaka hore airbagov mas daleko vacsiu sancu to prezit...
Obrázok

kuki
toyoťák
Dátum registrácie: Utorok, 7. Novembra 2006, 17:30

Príspevok od používateľa kuki » Utorok, 30. Apríla 2013, 15:36

Sused mojich rodicov ma "stary tajpar", posluzim? :-) Inak som netusil, ze stary ma voci novemu tak vela praktickych nedostatkov. Holt ST je ST. Jaaaj, ci teda TS je TS :mrgreen:
auto: Fun Or Racing Daily in STyle with More Power 260 - 267hp a 398Nm bratm
priblizovadlo: Honda City 1.4 Cool
predtym: dlllho dlllllllho Corolla E10 5D : 1,3 16V EFI : KS-One

milos
začiatočník
Dátum registrácie: Streda, 27. Mája 2009, 19:08

Príspevok od používateľa milos » Utorok, 30. Apríla 2013, 23:11

Srandista me skor ide o to že s Hondami som mal skusenosti ale s corollkou nie a tvoje prispevky mi aspon trocha pomožu predstavit si ako ide tvoj motor, aspon tak virtualne :D ktovie či budem mat niekedy čest skusit si to naživo predsa len TSiek je ako šafranu a viac ich už nebude čo je obrovska škoda :?
Toyota Corolla E12 1.4 VVTi

Bully
panic
Dátum registrácie: Štvrtok, 2. Mája 2013, 20:06

Príspevok od používateľa Bully » Štvrtok, 2. Mája 2013, 21:46

Tak jsem se tu kvuli tomuhle tematu schvalne zaregistroval, ten Civic FN2 je muj :D

Ad EP3 "vs." FN2 (CTR 7G vs. CTR 8G): je zvlastni, ze takova spousta lidi odsoudi nejaky model vozu na zaklade jedne kratke reportaze z popularne-zabavne show Top Gear. Mene zvlastni uz je to ze to jsou lidi co si v drtive vetsine nesedli ani do jednoho z techhle aut ;-) Sam jsem vlastnil i CTR predchozi generace a muzu vam rict ze jde o kravinu. Kazde auto je trosku o necem jinem, jedno ujede druhemu diky o neco nizsi hmotnosti ve sprintu na rovince, to 2. ho zase dozene na te rovine i pri spouste jinych prilezitostech pri vyssich rychlostech. Na okruhu rozhodne stokrat vic jak umite jezdit nez ve kterem z techhle 2 modelu zrovna jedete, navic si myslim ze i pri extremnejsich situacich bude naprosta vetsina vodicu i polovodicu rychlejsi s 8G nez s predchozi generaci. Tohle je tema na hodne dlouhe povidani a klidne si o konkretnich vecech popovidame, mate-li nekdo zajem. Muzeme do toho treba primichat i uz zminenou uzitnou hodnotu, aktivni i pasivni bezpecnost atd. atd., ale podivat se par minut na televizi a z toho delat nejake zavery jenom proto ze to rikal Jeremy, nebudte jako deti :lol:

Kuki: jel jsi skutecne ve stejnem aute, v FN2? Pokud jsi byl zklamany z vrchni casti otacek u CTR 8G (tedy z "rezimu ostre vacky"), pak netusim co jsi od auta cekal. Po cca 5400 ot/min nenasleduje kratke zatlaceni do sedacky (je tam spolecne i s lehce zmenenou zvukovou kulisou, ale nijak extremni), zato jeste sportovnejsi projev auta a dalsi a prudky linearni narust vykonu, zacne se odehravat to nejlepsi co auto muze nabidnout, a to celych 3000 otacek pri kazdem zarazenem rychlostnim stupni. Kdo chce nejaky vyrazny kopanec, bude spokojeny nejvic s 1,9 TDI PD :lol: Starsi generace Hondy s VTEC systemem (CTR7G, ITR, ATR) mely prechod do tohoto rezimu vyraznejsi, ale stejne jako u Corolly TS mu predchazel lehky pokles krivky vykonu i krouticiho momentu, ktery dovolil pozdejsi vyraznejsi vyniknuti tehle zmeny. Opet podobne jako u Corolly TS tenhle ostrejsi rezim probihal v uzsim pasmu otacek a bylo tedy tezsi se v nem udrzet. Ladenim ECU se tenhle v podstate zbytecny kopanec odstranuje, vyhlazuje se vykonova krivka a hlavne se ostry rezim presunuje uz i niz, coz ma FN2 svym zpusobem uz z vyroby.
Jestli te predbihal zadek pri brzdeni a to i se zapnutou stabilizaci neni chyba modelu, jako spis nekde mezi sedackou a volantem. Stabilizacni system (VSA- plne vypinatelny protiprokluz + ESP) je nastaveny proste dost benevolentne a dovoli protoceni kol i castecne "klouzani" bokem. Abys jeho zasah citil, musel bys jet hodne vyrazne- spatne :lol: . Coz osobne povazuji u sportovniho modelu naopak za velke plus. Pokud te to prekvapilo, tak jsi bud cekal od stabilizace plne prevzeti kontroly vozu nad ridicem nebo jsi to jednoduse ponekud prehnal s rychlosti. FN2 je naopak pri jizde i brzdeni velmi stabilni, samozrejme ze i z auta se zatracovanou nedotacivosti (v lete putuje do prevodovky mechanicky samosvor :twisted: ) se od urcite rychlosti stane pretacive auto, fyziku neoblafnes. Ono vubec nejde hodnotit auto ktere neznam, protoze ho nikdy nemuzu ovladat ani z casti tak dobre jako nekdo kdo je na nej zvykly a dokaze ho smerem k hranici jeho moznosti dotlacit kdyz uz ne lip, pak aspon bez rizika ze skoncim otoceny okolo nejakeho stromu u cesty :? Aspon ja nikdy nezkousim u pujceneho auta co opravdu dokaze a radsi si to necham ukazat od majitele. Ale o kritice bez realneho zakladu uz jsem psal i ve spojitosti s hodnocenim aut podle YouTube nebo TopGearu.
Playmobil: Lotus Exige S240 se srdíčkem 2ZZ-GE SC
Family Airbus: Honda Accord Tourer 2,2i-CTDi
Ex: Honda Type-R FN2 & EP3

Bully
panic

Príspevok od používateľa Bully » Štvrtok, 2. Mája 2013, 22:19

Jinak to podstatne uz Srandista vlastne napsal, Corolla TS je praktictejsi a uhlazenejsi auto, proste spis zatracene rychla Corolla nez hot hatch. I kdyz i tak je zabavna, ma vykonovou spicku. Kdyz v ni chcete jet rychle, musite ji ridit a ne jen se v ni turbovozit :D . Rad jsem se v ni svezl a chvilku byl i za volantem, diky ;-) CTR je potom o dost ostrejsi nacini, tvrdsi, sportovnejsi, min prakticke, proste hot-hatch pro zabavu a jako jedine auto do rodiny si ho moc predstavit nedokazu. Navic je moje generace CTR konstrukcne o par let novejsi, z toho plynou dalsi rozdily, nehlede na vykonovy rozdil (moje auto ma po lehkych upravach pres 210k pri podobne hmotnosti jako Srandistovo TSo, kde zase behem zivota vozu par koni ze stada uz stacilo utect- ale nebudeme hodnotit auta podle toho jestli mne vezmou ridicak o par vterin driv nebo pozdeji, ne :lol: ).
Yaris TS byl zase jinde, sice jsme ho neprojeli tak moc, ale posazeni vykonu do nizsich otacek a absence vyrazne vykonove spicky z neho dela podle me v beznem provozu velmi hbite vozitko, porad dostatecne pohodlne i prakticke. Urcite si najde spoustu spokojenych majitelu. V (civilnich :) ) Yarisech jsem jezdil uz pred dlouhymi lety a jeste jenom v 1. generaci, tezko dneska posoudim nejake rozdily mezi nimi. Byl jsem ale ujisten ze jde v pripade TSa o uplne jine auto, verim tomu, jede az prekvapive rychle :twisted:
Trosku mne u obou TS schazi ze na to jak jezdi vubec nevypadaji :( , ale chapu, ze to muze byt casto naopak i vyhodou.

Gabriel Nagy
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05

Príspevok od používateľa Gabriel Nagy » Piatok, 3. Mája 2013, 08:52

Pekne napisane... ;-)
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 92
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE? :-D

kuki
toyoťák

Príspevok od používateľa kuki » Sobota, 4. Mája 2013, 16:00

Srandista, vopred, este raz, prepac :oops:
Bully napísal:Tak jsem se tu kvuli tomuhle tematu schvalne zaregistroval, ten Civic FN2 je muj :D

Vitaj ;-) Vyzera velmi dobre, farba super a kolesa krasne a ucelne. Mas ho znizeny, alebo takto je v serii? Na fotkach ste krasne zoradeni od najvyssieho po najnizsieho :-)
Bully napísal:Ad EP3 "vs." FN2 (CTR 7G vs. CTR 8G): je zvlastni, ze takova spousta lidi odsoudi nejaky model vozu na zaklade jedne kratke reportaze z popularne-zabavne show Top Gear.
Ja si netrufam porovnavat, EP3 som nikdy nejazdil. Nemam dovod neverit Clarksonovmu zaveru (veci, ktore vravi o FN2-ke, sedia s mojimi osobnymi skusenostami) a zaroven nemam dovod jeho nazor slepo nasledovat. Logika kaze to, co uz Srandista napisal. Sam pises, ze fyziku neoblafnes ;-) Kym oba auta neskusim v jeden den, nebudem o nic mudrejsi.
Bully napísal:Mene zvlastni uz je to ze to jsou lidi co si v drtive vetsine nesedli ani do jednoho z techhle aut ;-) Sam jsem vlastnil i CTR predchozi generace a muzu vam rict ze jde o kravinu. Kazde auto je trosku o necem jinem, jedno ujede druhemu diky o neco nizsi hmotnosti ve sprintu na rovince, to 2. ho zase dozene na te rovine i pri spouste jinych prilezitostech pri vyssich rychlostech. Na okruhu rozhodne stokrat vic jak umite jezdit nez ve kterem z techhle 2 modelu zrovna jedete, navic si myslim ze i pri extremnejsich situacich bude naprosta vetsina vodicu i polovodicu rychlejsi s 8G nez s predchozi generaci.
Clarksonov zaver nebol ze FN2 je pomalsia. Priamo povedal na adresu EP3 "He is not any faster" (aj ked na konci to zas otocil :-) ). Tak ci tak, jeho zaver podla mna bol, ze sa v FN2 ovela menej bavis. Ty pises o rychlosti a schopnostiach vodica, on zas hovori o zabave. To su rozne veci.
Bully napísal:ale podivat se par minut na televizi a z toho delat nejake zavery jenom proto ze to rikal Jeremy, nebudte jako deti :lol:
Nie sme :D Inak co som nahodou objavil nejaku debatu majitelov EP3 a FN2 tak mali povacsinou rovnaky nazor ako Clarkson. Aj ti majitelia FN2, ktori predtym vlastnili EP3. ;-)
Bully napísal:Kuki: jel jsi skutecne ve stejnem aute, v FN2?
Ano.
Bully napísal:Pokud jsi byl zklamany z vrchni casti otacek u CTR 8G (tedy z "rezimu ostre vacky"), pak netusim co jsi od auta cekal.
Jednym slovom? Viac! V tej dobe som sedlal Corollu, ktora mohla mat tak 65k-70k. A otec mal Mazdu 6, dvojliter, a ten mal oficialne 141k. Boli to este casy, kedy som veril, ze dynamiku jazdy urcuje vykon motora. Ked som presadol z mojej Corolly do otcovej Mazdy, vzdy som si vravel, ze holt 2x tolko koni je proste riadne citit, aj ked je Mazda tazsia. A potom sa mi naskytla moznost skusit CTR. Vravim si - 3x tolko koni ako moja Corollka a este mensia hmotnost ako Mazda - to este len musi "tahat"!

Netahalo. Precasovanie vacky bolo fajn, zmena zvuku a kopancek super. Sklamanie bolo v tom, ze ako kopancek prisiel, tak okamzite aj zmizol. V celom rozsahu otacok auto tahalo pocitovo +- rovnako silno (a teda ani nahodou neplatilo, ze od 5400 vyssie zo seba da viac). A celkovo ta sila bola len o cosi intenzivnejsia ako v tej nasej Mazde. Pamatam si, ze som si vravel, ze z dvojce zvuk a akceleracia je dramatickejsi ten zvuk. Pocitovo to bolo presne ako vravel Clarkson - akoby velke auto s malym motorom. Vtedy som si to nevedel vysvetlit. Kurnik, sak to ma 200 koni. Dnes uz viem.
Bully napísal:Po cca 5400 ot/min nenasleduje kratke zatlaceni do sedacky (je tam spolecne i s lehce zmenenou zvukovou kulisou, ale nijak extremni), zato jeste sportovnejsi projev auta a dalsi a prudky linearni narust vykonu, zacne se odehravat to nejlepsi co auto muze nabidnout, a to celych 3000 otacek pri kazdem zarazenem rychlostnim stupni.
Ako som pisal, ten kopanec ma skor sklamal, lebo bol hned prec. Len zbytocne navnadil na nieco, co sa neudeje. Suhlasim s tebou - radsej ten kopanec uplne vyhladit. Aky "jeste sportovnejsi projev" mas na mysli? Co sa motora tyka, tak okrem moznosti tocit ho este vyssie uz nic viac nepovie. "Prudky linearni narust vykonu" - fajn, toto casto pocuvam ako killer argument, ale naco mi ten narast vykonu je, ked krutak od 5600 RPM uz len klesa a teda auto taha od 5600 RPM vyssie uz len horise a horsie?

Vysvetlim. Hladal som graf priebehu vykonu a krutaku u CTR. Je to tazsie ako sa zda. Nasiel som jeden seriozny pre CTR EP3 a jeden pre FD2 Type R vs FD2 Mugen. Seriozny graf FN2 nikde :shock:

Nizsie je ten druhy z nich, predpokladam, ze FD2 Type R bude mat najblizsie k FN2, ak nie, tak ma oprav. Sledujem teda modre krivky - seriovy stav.

Obrázok

Z grafu vidno ten narast krutaku od cca 5300 do 5500 RPM. Pred nim je mierny pokles (plus celkovo krutak klesa uz od 4000 RPM), cize nie je pravda, ze tam pokles nie je. V 5500 RPM je krutak uplne maximalny a to o cca 10Nm vyssi ako v 4000 RPM, cize priam identicky narast ako v TSke. Tento narast vyzera na paperi smiesne, ale dobre sa pamatam ako z CTR tak z TSky, ze ho je naozaj citit. U CTR je ale problem v tom, ze ako extra krutak prisiel, tak aj hned odide. Uz v 6000 RPM, teda ani nie 500 RPM po nabehu maxima uz je krutak naspat "dole", skoro na urovni z 4000 RPM. V 6500 RPM tam uz je definitivne. Na rozdiel od toho TSka v liftovej zone podrzi krutak vyssi ako najvyssi dovtedajsi na viac ako 1000 RPM. Z tohto pohladu predci Type R dvojnasobne.

Takze nie je pravda, ze zo seba motor v CTR vyda to najlepsie vo vrchnych par tisic otackach. Od 6500 RPM vyssie netaha o nic lepsie ako v 4000 RPM. Navyse, od cca 7400 RPM zacne motor slabnut a v 8000 RPM dosahuje najnizsi krutak z rozsahu 2500 - 8000 RPM. Takze rozhodne zo seba nedostava to najlepsie vo vysokych otackach, ale prave naopak.

Podtrzeno secteno, narast krutaku u CTR, a teda "to najlepsie" vydrzi ani nie 500 otacok, nie 3000 ako pises. A je to menej ako polovica toho, co predvedie TSka. Priebeh krutaku (vykonu) TSky je teda objektivne lepsi, hoci celkovo je o kusocek slabsia. Ale aj o tom sa da polemizovat. Napriklad to serizone meranie EP3 ukazalo, ze nema 200 ale 184 koni a nie 196 ale 177 Nm. A to bola nova. Motor CTR taha skoro uplne rovnako od cca 4000 RPM do cca 7400 RPM s jednym zachvevom okolo 5500 RPM. To je krasny vysledok a uzasna linearita. Keby som tak mohol to iste povedat o tom svojom... Avsak druhy pohlad na vec je, ze podla dostupnych informacii ma FN2 cca rovnaky pomer max. krutaku ku hmotnosti ako "obycajny" Ford Focus 2.0i so 145 konmi. Cize maximalne okamzite zrychlenie v Type R bude identicke s Focusom 2.0i. Cim sa opat dostavame k tomu, preco som bol sklamany. Do sedacky tlaci rovnako ako obycajny dvojliter, ktory ma o skoro 60 koni menej. Dobre zrychlenie a maximalku ma len a len kvoli tomu, ze mu otacky "vydrzia" dlhsie. FN2 malo mat taky motor, ako Mugen z toho grafu, co som sem dal. Pozri priebeh krutaku na tom grafe. Tam naozaj plati, ze to najlepsie pride vo vrchnych viac ako 2000 RPM.
Bully napísal:Kdo chce nejaky vyrazny kopanec, bude spokojeny nejvic s 1,9 TDI PD :lol:
Ja nechcem vyrazny kopanec. Ja chcem konstantny a silny tah. Bohuzial taky motor maju auta za trochu ine peniaze.
Bully napísal:Jestli te predbihal zadek pri brzdeni a to i se zapnutou stabilizaci neni chyba modelu, jako spis nekde mezi sedackou a volantem.
A kde som napisal, ze to povazujem za chybu modelu? Alebo vobec, ze to je chyba? ;-)
Bully napísal:Stabilizacni system (VSA- plne vypinatelny protiprokluz + ESP) je nastaveny proste dost benevolentne a dovoli protoceni kol i castecne "klouzani" bokem. Abys jeho zasah citil, musel bys jet hodne vyrazne- spatne :lol: . Coz osobne povazuji u sportovniho modelu naopak za velke plus.
Presne tak, mam to rovnako a casto si to uzivam.
Bully napísal:Pokud te to prekvapilo, tak jsi bud cekal od stabilizace plne prevzeti kontroly vozu nad ridicem nebo jsi to jednoduse ponekud prehnal s rychlosti.
Ani jedno ani druhe. Prekvapilo ma to, lebo sa zadok utrhol pri brzdeni z cca 100 na cca 50 km/h do ostrejsej zakruty. Stalo sa to na konci brzdenia, teda uz v dost nizkej rychlosti. Stabilizacia bola plne zapnuta. A ako som napisal - prekvapilo ma to. Nic menej nic viac.
Bully napísal:Ono vubec nejde hodnotit auto ktere neznam, protoze ho nikdy nemuzu ovladat ani z casti tak dobre jako nekdo kdo je na nej zvykly a dokaze ho smerem k hranici jeho moznosti dotlacit kdyz uz ne lip, pak aspon bez rizika ze skoncim otoceny okolo nejakeho stromu u cesty :? Aspon ja nikdy nezkousim u pujceneho auta co opravdu dokaze a radsi si to necham ukazat od majitele.
Plny suhlas. Preto som napisal o tom aute len tri veci (miesto obsaznej recenzie) - ze si tiez pamatam sklamanie z motora, ze prevodovka je genialna, a ze ma prekvapil zivy zadok.
Bully napísal:spis zatracene rychla Corolla nez hot hatch
Nesuhlasim, vysvetlim dalej.
Bully napísal:Kdyz v ni chcete jet rychle, musite ji ridit a ne jen se v ni turbovozit :D
Mozem ta ubezpecit, ze vykonne auto s turbom je len narocnejsie na schopnosti sofera ako "ekvivalent" bez neho. Takisto musis drzat motor v spravnych otackach, akurat castokrat mas k dispozicii 2 a viac krat taky krutak ako vodic atmosfery a musis ovela viac rozmyslat nad tym, kedy kolko mozes na plyn tlacit. Plus turbodiera a oneskorena reakcia na plyn a jeho zla davkovatelnost, nelinearita priebehu krutaku, vacsie "presuny" hmotnosti a teda zmeny v zatazeni naprav... Je toho ovela viac, nad cim treba premyslat a co treba zvladat ;-)
Bully napísal:proste hot-hatch pro zabavu a jako jedine auto do rodiny si ho moc predstavit nedokazu
(Spolu s tym predoslym textom o hot-hatchoch) Podla mna je to presne naopak. TSka je hot-hatch ako ma byt. Hot hatch je podla mna rychle auto, ktore si zachovava maximum prakticnosti a pohodlnosti a pouzitelnosti svojho "civilneho" ekvivalentu. A moze byt ako jedine v rodine. CTR je iba 3 dverovy, neni z neho vidno dozadu, sedacka sa ti nevracia po sklopeni tam, kde bola, ma extremne tvrdy podvozok... a ako sam pises, nevies si ho predstavit ako jedine auto do rodiny. Ale to prave je pointa hot-hatchu. Hot-hatch je rychle a zabavne auto pre tych, ktory nemozu zivit dve auta ani si nemozu dovolit M3 alebo GTR alebo nieco podobne. Ak uz by som mal mat jedno rodinne auto a druhe ostre, tak by som si ako to ostre urcite nevybral nieco ako CTR. Vybral by som si nieco uplne radikalne a neprakticke. Lebo druhe auto moze byt hociake. Caterham, Lotus, K1 Attack... alebo ked zlavim, tak Z4, S2000 alebo MX5. Takze ak je CTR nevhodne ako jedine auto do rodiny, tak uplne straca pointu, a je to prave CTR, co neni hot-hatch.

drgi
Vševed
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Sobota, 4. Mája 2013, 16:56

pozeram, aky dlhy prispevok, a vravim si, to bude urcite kuki :mrgreen:
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km

Bully
panic

Príspevok od používateľa Bully » Nedeľa, 5. Mája 2013, 16:59

Kuki:
velmi obecne (koho budou bavit nuance vykonoveho grafu u jineho auta ve Srandistove tematu) a zjednodusene, zkracene a bez jakehokoli pokusu o flame, nesmyslneho obhajovani nebo naopak ocernovani nektereho z vozu: na jednu stranu pises s prominutim trosku kraviny, na druhou subjektivni pohled na vec, ktery muze mit kazdy uplne jiny- nic na tom neni, ale zustane to porad tim subjektivnim pohledem a nemuzes ho vydavat za nejakou objektivni pravdu.
Kraviny jsou treba reci o kroutaku. Vsiml jsem si toho nejenom v tomhle tvem prispevku- kroutici moment je v podstate hodnota vypovidajici pouze o uzivatelske privetivosti auta. Kroutici moment bez vykonu neni nic, jenom proste budes muset pro vyuziti vysokeho vykonu s atmosferou motor tocit- pracovat s nim, radit, "zaslouzit si ho". Coz neni jednoduche, ale zase to pro nekoho (treba pro me) muze byt ta prava zabava. Motor s vysokym krouticim momentem a stejnym vykonem jako v jinem voze s kroutakem nizsim nepojede rychleji nikdy, jenom ti bude v realu pro stejnou dynamiku stacit seslapnout plyn v podstatne sirsim spektru otacek a ono to pojede stejne. K vysvetleni principu vykon vs. kroutici moment staci pouzit Google, najdes toho spoustu. Pocity o kopancich se zazivaji v TDI, proto jsou jejich majitele presvedceni o tom jak jim to akceleruje, "tahne vocpoda" kvuli kroutaku, ale skutek utek. Pokud linearni narust vykonu v dalsich 3000 ot/min povazujes za nudu, ma radsi vykon klesat? Nerozumim tomu co chces rict. Jak ma motor "tahat", co to je? Auto ma nejvyssi vykon v 7800 ot/min, v rezimu ostre vacky (od tech cca 5400 ot.) pak proste ozije nejvic, nez v tech cca 8400 ot. zasteka omezovac. Pokud je tvuj vyraz "tahat" ovlivneny tvymi zkusenostmi s turbomotory- takovy Golf GTI pak "taha" kdyz zrychluje totozne jako CTR, zatimco nachlup stejne zrychlujici a vubec dynamicky podobne CTR (se stejnym vykonem a nizsim kroutakem) "netaha"? Vazne nechapu. Jisteze v kazdem z obou vozu bude zazitek z jizdy jiny, kazde z vozu dosahne stejneho casu treba na okruhu jinym zpusobem- ale pro me bude proste zatim zabavnejsi ta atmosfera. S ruznymi turbodirami a skokovymi narusty vykonu a kroutaku urcite musi byt spousta prace i s foukackou, ale tohle neni zabava pro me.
Ad zabavnost EP3 proti FN2- podle podobnych meritek se muze i EP3 jit zahrabat v porovnani se starymi auty vazicimi o par set kg min, bez posilovace, bez vybavy, s absenci tlumicich hmot a papirovou karoserii. Mne poskytne subjektivne FN2 zabavy az az, BTW poslednimi podobnymi syrovymi vozy na trhu byl prave CTR 8G a Renault Clio RS. Pokrok jde dal spolecne s EU normami, jedno z nej aut tehle tridy poslednich let bych spis nechal na tom piedestalu, nez za kazdou cenu hledat argument proc by tam byt nemelo ;-) Hodne si slibuju treba i od toho samosvoru, co mi prijde do CTR v lete, pak bude zabava a prujezd zatackami zase o kus dal. BTW spera se davala do FN2 u CWE (bily odstin laku) a pak do vsech od r.v. 2010. Pokud Clarkson zatracoval onu nedotacivost (bez samosvoru), pak ty zase zatracujes neklidnou zad, cert aby se v tech vasich protichudnych dojmech vyznal :D Mne staci nahodit uzsi zimni plaste a z okruhoveho lepiciho podvozku mam razem klouzajici pretacivou hracku, s analogickym principem jako treba Toybaru GT86/BRZ se svymi HP galuskami z Priuse. Zabavu ovlivnuje spousta veci, uprav a doplnku. Edit- pro uplnost je treba dodat, ze EP3 byla mezi predokolkami svym zpusobem vyjimka, blizil se s par upravami chovani zavodniho vozu. Zatracovat nejake auto jenom proto ze se mu v nekterych(!) ohledech nevyrovna je mimo, to se pak muzou jit zahrabat predokolky obecne vsechny. Ale kolik promile zivotnosti sveho auta jezdis zatackou vysokou rychlosti rizenym smykem s predbihajici zadi a s nekolika metry bezpecneho prostoru kolem sebe, neni to situace typicka jenom pro pronajate letiste? Nehlede na to ze podobneho chovani muzes dosahnout par upravami u spousty vozu, FN2 nevyjimaje.
Definici H-H si tu kazdy muzeme napsat jinou, pro me treba nebude H-H nikdy uz zmineny Golf GTI (at chceme nebo ne, jde o etalon tridy a do jiste miry docela typicke auto, proto ho porad zminuju), jini zase vsechno syrovejsi nez GTI zatracuji jako neprakticke, nepohodlne a nepouzitelne. H-H treba sam povazuji proste za ostry hatchback, ne pouze za rychly. Kdo chce 5 dveri a jine vymozenosti umoznujici snadny zivot, muze je mit zkratka u konkurence. Kdo nepotrebuje misto vzadu, prakticky a variabilni interier a obrovsky kufr, ten se klidne muze divat po jine tride nez H-H. Jestli je to moje jedine auto, 2., 3. nebo desate soucasne ho prece nemuze presunout do jine tridy. Kluka v nem vozim v pohode a preveze i spoustu nabytku z Ikey kdybych chtel. Dam do nej bez problemu svoje MTB i bez nutnosti ho rozkladat na soucastky, prepravi me bez ujmy na zdravi pri mych obcasnych 1000 km cestach (coz o spouste kompaktu rict nejde), stejne tak s nim muzu litat po Nordschleife a limitem budou porad spis moje ridicske schopnosti, nez neschopnost auta (coz znovu nejde rict u temer zadneho kompaktu). Mne to prijde prakticke i ostre dostatecne :lol: , ale jini proste muzou potrebovat dalsi par dveri, tichy motor a pohodlne perovani, proc ne. Na co potrebujes zrovna ty 2. auto je jenom tvoje vec, co musi splnovat pro me je zase ciste moje zalezitost ;-)

Spis si myslim ze je fajn, ze mame na vyber z tolika vozu mj. i s tak rozdilnymi charaktery a muzeme si kazdy podle treba desitek kriterii najit to, co nam nejvic vyhovuje. Stejne je nam to malo a jeste si to doladime po svem, ze.

scream
toyoťák
Dátum registrácie: Pondelok, 7. Marca 2011, 09:28

Príspevok od používateľa scream » Nedeľa, 5. Mája 2013, 21:18

Tecie mi slina, ked tu citam o tych vasich TS, ST a CTR, sedel som vo vsetkych troch, bohuzial s inymi motormi. Myslim, ze tu riesite "zabavnost" jednotlivych motorov v dost sirokom spektre otacok a tym padom za zaoberate roznymi prechodmi, krutakom, kopancami a kazdy ma tym padom svoju (subjektivnu) pravdu. Ked budeme porovnavat len jazdu na krv od 5000rpm vyssie,bude podla mna pri skoro rovnakom vykone a vahe TS a CTR rozdiel akurat v tom, kto na ako dlho vypadne z liftovej zony ale oba budu podla mna "zabavne " rovnako.

Ja osobne mam rad linearny vykon atmosefry (obcas si koli tej linearite nevsimnem obmedzovac :) ) ale na druhu stranu, ten kopanec, zmena zvuku, krutaku urcite pridava na "fun faktore" ....ale ako bully pise vo vysledku pojdu tie auta rovnako, len kazde da ten vykon na cestu trosku inym sposobom.

VSA je na mojom accorde nastavene benevolentne, co sa tyka utrhnuteho zadku, podarilo sa mi ho prinutit k funkcii asi v 110km/h v tiahlej zakrute ked zadne koleso nabehlo na pas strku a zacal som citit, ze zadok ide pomaly tam kde nema, vo chvili ako som dal prvu kontru ale doslova prevzalo kontrolu nad autom az som sam nechapal s akou pohodickou ho zrovnalo... Na druhu stranu trakcna kontrola zasahuje zbytocne skoro, na nerovnostiach pri stlacenom plyne, atd...
Swift Sport ZC32S
Mazda 626 2002 1.8
ex:Accord Cl9 2.4 Vtec-i
ex:Celica 7A-FE
ex: Felicia 1.3 1999

kuki
toyoťák

Príspevok od používateľa kuki » Utorok, 7. Mája 2013, 09:04

Bully napísal:Kuki:
velmi obecne (koho budou bavit nuance vykonoveho grafu u jineho auta ve Srandistove tematu)
Vyzera to, ze minimalne scream-a ano :-)
Bully napísal:a zjednodusene, zkracene a bez jakehokoli pokusu o flame, nesmyslneho obhajovani nebo naopak ocernovani nektereho z vozu:
Beriem to tak, ze vecne debatujeme, neflameujeme a nemam pocit ze by som nieco ociernoval. Drzim sa faktov kde sa len da, fakty nie su cierne ani biele. Su ake su. Mojim cielom nie je ociernit CTR, nemam to preco robit. len sa snazim uviset na poriadok niektore objetivne chybne tvrdenia. A navrch pridavam trocha subjektivneho hodnotenia. Presne ako ty a Srandista a Clarkson...
Bully napísal:na jednu stranu pises s prominutim trosku kraviny na druhou subjektivni pohled na vec, ktery muze mit kazdy uplne jiny- nic na tom neni, ale zustane to porad tim subjektivnim pohledem a nemuzes ho vydavat za nejakou objektivni pravdu.
Praveze sa vsade, kde sa da, drzim faktov. Ak su fakty kraviny, tak potom neviem. Zvysok je subjektivny, presne tak ako tvoj pohlad je subjektivny. Akurat ty nepredkladas ani tie fakty.
Bully napísal:Kraviny jsou treba reci o kroutaku. Vsiml jsem si toho nejenom v tomhle tvem prispevku- kroutici moment je v podstate hodnota vypovidajici pouze o uzivatelske privetivosti auta.
Prave naopak, to co pises ty je kravina. Krutak a vykon su vzajomne prepocitatelne cez otacky a konstantu. Znamena to, ze oba su na sebe priamo zavisle. Ak ktorakolvek z tych velicin vypoveda o schopnostiach auta, tak aj ta druha o nich vypoveda. Toto vsetko su fakty. Nemas teda pravdu v tom, ze krutak (jeho pribeh :!: ) vypoveda iba o uzivatelskej privetivosti. Vypoveda o vsetkom, rovnako ako priebeh vykonu. Akurat, ako nizsie vysvetlim, robi to este o cosi lepsie.
Bully napísal:Kroutici moment bez vykonu neni nic, jenom proste budes muset pro vyuziti vysokeho vykonu s atmosferou motor tocit- pracovat s nim, radit, "zaslouzit si ho". Coz neni jednoduche, ale zase to pro nekoho (treba pro me) muze byt ta prava zabava.
V prvom rade - krutiaci moment bez vykonu existuje, naopak to neplati ;-) Takze je skor platne tvrdenie, ze vykon bez krutaku je nic :-) Ale ani to nie je pravda. Ale to az neskor. Podme dalej. S turbom a vysokym krutakom nemusis pracovat? Nemusis radit? Ako som si uz pisal, ty ked chces dostat z auta max., musis sa udrzovat od 5500 RPM do 8400 RPM. Co prevodovka umoznuje, takze si len strazis tento rozsah a radis hore/dole aby si v nom vzdy ostal. nic menej, nic viac. Ak chcem ja z mojho auta dostat max, musim sa drzat v pasme od 3000 RPM do cca 6000 RPM. Cize musim robit presne to iste ako ty - udrzovat motor v pasme cca 3000 RPM. Takze opat nemas pravdu v tom, ze si nieco musis zasluzit. Vodic atmosfery s vysokym vykonom nemusi robit nic ine ako vodic akehokolvek ineho auta so spalovacim motorom a manualnou prevodovkou. Jediny rozdiel su absolutne cisla hranic RPM, v ktorych vodic auto drzi. Uznam, ze tie tvoje - vyssie - zneju lepsie. Ale to je cely rozdiel.
Bully napísal:Motor s vysokym krouticim momentem a stejnym vykonem jako v jinem voze s kroutakem nizsim nepojede rychleji nikdy, jenom ti bude v realu pro stejnou dynamiku stacit seslapnout plyn v podstatne sirsim spektru otacek a ono to pojede stejne.
Toto je prave uplny nezmysel. Jediny rezim, kedy "pojdu tie auta rovnako" (aj to len teoreticky, zabudas na hmotnost, prevodove pomery, priemer kolesa...) je rezim jazdy 1 - obmedzovac - 2 - obmedzovac - 3 - obmedzovac... Vsade inde bude auto s vyssim krutakom rychlejsie. To je opat fakt. Ako jeden priklad za vsetky:

BMW 330i Coupe manual (atmosfera benzin) - 1540kg - 272 koni - 0-100 za 6s, 80-120 na 4/5ke za 6,1s/7,6s - 0-200 cca 23s
BMW 330d Coupe manual (turbo dizel) - 1600kg - 245 koni - 0-100 za 6s, 80-120 na 4/5ke za 4,7s/6,0s - 0-200 cca 22s

Podla teba musi byt 330i jasne rychlejsie. Neni. Dokonca ani v rezime 0-100, resp 0-200. Takze opat - moje fakty vyvracajuce tvoje subjektivne a nespravne pocity. Ak ta ani toto nepresvedcilo o tom, ze vykon nie je to spravne meritko sily auta, tak si pozri nasledovne video:

BMW M5 - 560 koni a 1870kg
Tesla Model S - 414 koni a 2100kg

Test 0-160 km/h. Tesla to ma spocitane, ze?

http://www.youtube.com/watch?v=vvHTN0Yi1t4

Opat - podstatne menej koni, podstatne vyssia hmotnost a aj tak Tesla vyhrava.

Ak ani toto nestaci pre ilustraciu faktu, ze vykon nie je urcujuca velicina rychlenia, opytam sa ta nasledovne: Pozri sa spat na graf, ktory som sem dal minule. Podla neho mas v cca 8000 RPM 200 koni. A v cca 3800 RPM mas len 100 koni. Ked sedis v aute a v 3800 RPM stlacis plyn, zrychluje tvoje auto o polovicu pomalsie ako ked to iste (na tom istom prevodovom stupni) urobis v 8000 RPM? Este vaznejsie - v 2000 RPM nemas ani 50 koni. V 3800 RPM teda tvoje auto zrychluje viac nez 2x tak silno ako v 2000 RPM? Odpoved znie jednoznacne nie! Vykon neurcuje schopnost auta zrychlovat. Do istej miery ako kriterium hodnotenia funguje. Ale v situaciach ako som tu ukazal uplne zlyhava. Lebo vykon nie je fyzikalnou pricinou zrychlenia. To je fakt.
Bully napísal:K vysvetleni principu vykon vs. kroutici moment staci pouzit Google, najdes toho spoustu.
:mrgreen: Bohuzial prava - fyzikalna - podstata tej veci je v drvivej vacsine pripadov skryta. Tazke odporucam zanechat "overene" zdroje Googlu a siahnut po skutocne odbornej literature.
Bully napísal:Pocity o kopancich se zazivaji v TDI, proto jsou jejich majitele presvedceni o tom jak jim to akceleruje, "tahne vocpoda" kvuli kroutaku, ale skutek utek.

Ale ono im to skutocne akceleruje. A okamzite hodnoty zrychlenia bude mat majitel onoho 1.9 TDI vyrazne vyssie ako TS, alebo CTR. Len bohuzial (alebo skor nastasie? :mrgreen: ), im to zrychlenie vydrzi len na kratky cas. Preto som pisal ze CTR nedokaze akcelerovat intenzivne, ani tak intenzivne ako 1.9 TDI, rychlost ziskava len tym, ze akceleruje menej intenzivne, ale vo velkom rozsahu otacok. Pre mna bola pri jazde s nim absencia vyraznejsej akceleracie a "falosny" nadych v 5500 RPM sklamanim. Naopak nadych v TSke aj vydrzi a preto mi pripada (a obejktivne, z tohto pohladu aj je) prejav jej motora lepsi. Na konci 400m bude CTR podobne rychlo ako to GTI, mozno aj rychlejsie, ale nikdy nebude akelerovat tak naliehavo ako GTI. Akykolvek iny rezm jazdy ako 0-X km/h (radenie rychlosti jedna za druhou a vytacanie po obmedzovac) bude pravdepodobne patrit (co sa zrychlenia tyka) GTI-cku. A podla mna je prave toto to, co je zaujimave. Lebo 0-X km/h jazdim iba na krizovatkach a tam to nehrotim. Na zatocenej okreske je zrychlenie vzdy X-Y km/h a tam je pruznost motora vyhodou. Co je lepsie/horsie pre koho si kazdy uz vyberie sam. Je to vzdy nieco za nieco. Ani vysokootackova atmosfera ani vysokorutakove turbo nie su idealne.
Bully napísal:Pokud linearni narust vykonu v dalsich 3000 ot/min povazujes za nudu, ma radsi vykon klesat? Nerozumim tomu co chces rict. Jak ma motor "tahat", co to je? Auto ma nejvyssi vykon v 7800 ot/min, v rezimu ostre vacky (od tech cca 5400 ot.) pak proste ozije nejvic, nez v tech cca 8400 ot. zasteka omezovac. Pokud je tvuj vyraz "tahat" ovlivneny tvymi zkusenostmi s turbomotory- takovy Golf GTI pak "taha" kdyz zrychluje totozne jako CTR, zatimco nachlup stejne zrychlujici a vubec dynamicky podobne CTR (se stejnym vykonem a nizsim kroutakem) "netaha"? Vazne nechapu.
V kratkosti. Vykon klesat nema, pevne verim ze nasa debata sa zaobide bez takychto nezmyslov. Bohuzial, to ze, vykon rastie este neznamena, ze auto taha lepsie. To je opat fakt. Pod pojmom "taha" rozumiem okamzitu hodnotu pozdlzneho zrychlenia (pretazenia), kedze toto je fyzikalna velicina, ktora urcuje narast rychlosti. A okamzite pozdlzne pretazenie, a teda okamzity narast rychlosti, je dany okamzitou hodnotou krutaku na kolese. Toto je opat fakt. A teda ked chces vediet ako silno auto taha = ake zrychlenie generuje = ako nabera rychlost, treba pozerat na priebeh krutaku, nie vykonu. Ale bo inak - zrychlenie auta (na dany prevodovy stupen) ma presne rovnaky priebeh ako krivka krutaku, nie krivka vykonu. Preto som napisal, ze je sice pekne, ze vykon rastie, ale krutak klesa, a teda motor v skutocnosti slabne, auto taha horsie. Cize co by som cakal od CTR je narast krutaku (a teda este strmsi narast vykonu ak chces). Presne ako to ma v tom grafe Mugen.

V tvojom pripade ale od 5500 RPM dalej krutak klesa, a teda akceleracia uz len slabne. Opakujem, to je fyzikalny fakt, nie subjektivny dojem. To, ze mas max. vykon v 7800 RPM, a ze celu cestu od 5500 RPM resp. este nizsich otacok vykon +- linearne rastie je fajn, ale bohuzial to nezodpoveda tomu, ako auto nabera rychlost, ake mas zrychlenie. Preto vravim, ze pre posudenie dynamiky auta je potrebne pozerat na krivku krutaku. Krivka vykonu sa z nej priamo vypocita, cize z nej moze byt vidno to iste ako z krivky krutaku. Bohuzial v praxi (a sam to potvrdzujes) to vacsinu ludi zvedie na to, ze "vykon rastie, tak auto ide lepsie". Co nie je pravda. Tvoj motor taha najlepsie vo velmi uzkom pasme okolo 5500 RPM (pre uplnost, ako som uz pisal, taha skorou uplne rovnako uz od povedzme 3000 RPM do cca 7500 RPM az na ten zakmyt v 5500 RPM). V 7800 RPM, kde mas max. vykonu, taha (okamzite zrychlenie) horsie ako v 2500 RPM, dokonca horsie ako kdekolvek v rozsahu 2500 RPM - 7800 RPM (s vynimkou kratkeho poklesu v 3000 RPM). A robi to bez ohladu na tvoj subjektivny a nespravny dojem, ze vo vysokych otackach motor ozije.
Bully napísal:Jisteze v kazdem z obou vozu bude zazitek z jizdy jiny, kazde z vozu dosahne stejneho casu treba na okruhu jinym zpusobem- ale pro me bude proste zatim zabavnejsi ta atmosfera.
Pred pomlckou - suhlasim. S tym, co je komu lepsie/zabavnejsie sa neda polemizovat. Suhlasim.
Bully napísal:S ruznymi turbodirami a skokovymi narusty vykonu a kroutaku urcite musi byt spousta prace i s foukackou, ale tohle neni zabava pro me.
Takze "turbovozit" nebola celkom pravda, ze? Ako vsetko aj turbo ma vyhody aj nevyhody. Mna tiez mnohe z tych nevyhod hnevaju. Ako som uz pisal, nieco za nieco.
Bully napísal:Ad zabavnost EP3 proti FN2- podle podobnych meritek se muze i EP3 jit zahrabat v porovnani se starymi auty vazicimi o par set kg min, bez posilovace, bez vybavy, s absenci tlumicich hmot a papirovou karoserii.
Moze. A ja potom napisem, ze tie stare auta sa mozu ist zahrabat voci F1... Ale o tom neni nase porovnanie, ze?
Bully napísal:Mne poskytne subjektivne FN2 zabavy az az, BTW poslednimi podobnymi syrovymi vozy na trhu byl prave CTR 8G a Renault Clio RS. Pokrok jde dal spolecne s EU normami, jedno z nej aut tehle tridy poslednich let bych spis nechal na tom piedestalu, nez za kazdou cenu hledat argument proc by tam byt nemelo ;-)
S tou prvou vetou suhlasim. Tiez suhlasim s tym, ze zabavne auta sa plosne stracaju a nove auta su makke, mdle, fiktivne usporne, pre blondynky v stekloch... Nebyt GT-86ky tak nemam snad ani jedinu lastovicku medzi este ako tak dostupnymi autami. K tomu zaveru - ja neriesim ziadny piedestal ani sa nesnazim ociernit CTR, a uz vobec nie za kazdu cenu. Beries to prilis osobne. Naopak, snazim sa hodnotit objektivne v tych oblastiach, kde existuju fakty, a teda sa da hodnotit objektivne. Napisal si veci, ktore su objektivne nespravne. Tak som sa pokusil to vysvetlit. Zvysok je subjektivny, ale takisto je aj Clarksonov aj tvoj aj kohokolvek ineho. Nevydavam subjektivnu cast mojho hodnotenia za svetonazor.
Bully napísal:Hodne si slibuju treba i od toho samosvoru, co mi prijde do CTR v lete, pak bude zabava a prujezd zatackami zase o kus dal. BTW spera se davala do FN2 u CWE (bily odstin laku) a pak do vsech od r.v. 2010.
Urcite pomoze. Viem od majitela 200 konovej Fiesty ST, ze na okruhu, kde jazdil casy 1:30 jazdi po instalacii samosvoru casy okolo 1:22.
Bully napísal:Pokud Clarkson zatracoval onu nedotacivost (bez samosvoru), pak ty zase zatracujes neklidnou zad, cert aby se v tech vasich protichudnych dojmech vyznal :D
Necital si pozorne. Nezatracoval som pretacavost. A v predoslom prispevku som ti priamo napisal, ze je to presne naopak ;-) Clarksonovi asi tazko mozes vycitat, ze nevedel, ze od 2010 sa bude montovat samosvor. A montovat sa zacal asi prave preto, lebo tam ta nedotacavost bola. Takze tomu mozno Clarkson pomohol :-) Preco by mali byt nase nazory protichodne, to nechapem. Sam pises, ze CTR vie byt nedotacavy aj pretacavy (ako asi kazde auto na svete) tak preco by to malo byt protichodne, ked sa v dobrzdeni do zakruty sprava ako pretacave a na vyjazde ako nedotacave?
Bully napísal:Mne staci nahodit uzsi zimni plaste a z okruhoveho lepiciho podvozku mam razem klouzajici pretacivou hracku, s analogickym principem jako treba Toybaru GT86/BRZ se svymi HP galuskami z Priuse.
Mam to rovnako a tiez si uzivam dve tvare auta :D
Bully napísal:Zabavu ovlivnuje spousta veci, uprav a doplnku. Edit- pro uplnost je treba dodat, ze EP3 byla mezi predokolkami svym zpusobem vyjimka, blizil se s par upravami chovani zavodniho vozu. Zatracovat nejake auto jenom proto ze se mu v nekterych(!) ohledech nevyrovna je mimo, to se pak muzou jit zahrabat predokolky obecne vsechny.
Nikto CTR nezatracuje, beries to strasne osobne ;-) Co je objektivne horsie je objektivne horsie. Zvysok je len slovo proti slovu.

Scream - Musis niekedy sadnut do tych spravne motorizovanych verzii a rozsudit nas :-) Inak tovoj Accord som soferoval kedysi a pamatam si, ze mi sadol ako rit na serbel. Vsetko bolo tam, kde som to cakal a vsetky ovladacie prvky fungovali tak, ako mi vyhovovalo. Po troske dynamickej jazdy mi majitel hovori, ze idem akoby to auto bolo vyrobene pre mna. A fakt som sa tak citil.

Bully
panic

Príspevok od používateľa Bully » Utorok, 7. Mája 2013, 17:50

Kuki:
tvoje chytani za slovo a rozebirani kazde vety, vytahovani citaci z kontextu a probirani kazde eventuality az do mrte me nebavi. Verim, ze bychom si normalne popovidali nekde osobne, ale na internetove slohovky v podobnem stylu a rozsahu nemam cas ani chut.

Srandista
Toyota guru

Príspevok od používateľa Srandista » Utorok, 7. Mája 2013, 22:28

OMG, v robote som na to nemal cas a doma som sa tomu nechcel venovat, ale ked kukam, aky kraken mi tu vycina v topicu, neda sa inak...

Bully vitaj, snad ta tie kukiho slohy neodozenu z fora :)

Na uvod bych len rad povedal, ze som dufal, ze moje porovnanie spusti opat nejaku debatu, ze to prerastie do tohoto, to som fakt necakal... Takze, co sa tej debaty tyka...

Ako Bully spominal, Civic je ostrejsi, Corolla zasa praktickajsia a pohodlnejsia. Co je viac hot hatch, je uz na posudeni kazdeho cloveka, pretoze napriek tomu, ze je to pomerne znama kategoria vozidiel, ziaden "oficialny" popis kategorie neexistuje. Povodne to bolo len o vrazeni vykonneho motoru do utrob obycajneho hatchbacku, casom vznikali aj naozaj ostre (a v mnohom odlisne) verzie hatchbackov, takze tazko povedat, co hot hatch naozaj je... Asi to bude fakt len subjektivny pohlad toho ktoreho cloveka.

Inak ten Yaris... Meh, ja neviem, na Yaris dobre, ale v porovnani s vacsimi hot hatchmi mi prisiel az prilis obycajny (teraz nenarazam na vzhlad, ale na prejav motora). Bol vykonny, ale neni ani vysokootackovy, ani nema spicku, ani zatah turba (ktore pochopitelne nema, ale aj to vie pridat motoru charakter).

Co sa nenapadnosti tyka, je to opat dvojsecna zbran. Nikto narozdiel od tajparu neidentifikuje moju TSku od prveho pohladu, mne ale vobec nevadi mat takeho sleepera. Nie je mi treba ukazovat, ze mam vykonne auto, staci mi ho vlastnit, a to TSka bezozbytku splna :)

Tak, a dostavame sa k oblubenej teme, vykon vs. krutak, ktora sktikes again! (and again...).

Co sa tyka tajparu a VTECu. Bully spominal, ze za 5400 otackami ani moc nenastava kopanec od zvyseneho krutaku, ale prudko rastie vykon. Lenze to bez toho nejako nejde. kuki ma v tomto pravdu, a pride mi trocha smutne, ze sa tu pise, ako ten ktory clovek pise kraviny. Povodne som tiez neprikladal krutaku velky vyznam (ved jediny dolezity udaj je predsa vykon, ze?), lenze po tom, co som trosku zabrdol do problematiky, zistil som, ze je to udaj rovnako dolezity ako vykon. Pretoze vykon bude az do obmedzovaca pochopitelne stupat, ale prave krutak urcuje ako. Vykon vychadza z krutaku, a nie naopak. Takze neplati, ze krutak hovori len o uzivatelskej privetivosti auta, on vyslovene ovplyvnuje, ako bude vyzerat krivka vykonu, a tym padom, aj to, kolko vykonu v tej ktorej casti otackomeru budes mat. A prave na mojom realnom merani motora je to krasne vidiet. Pretoze vykon u mna rastie v podstate linearne az do "kopancu", kedy zacne rast daleko srtmsie. A prave preto som pri VTECu cakal podobny kopanec, ktory by naznacoval, ze vykon bude rast rychlejsie, a on neprisiel. Pritom, ako tu bolo spominane, u mna to robi "len" 20 Nm (nie 10 Nm, ako spominal kuki, na hentom grafe su uvadzane lb/ft), a to som si pred vyskusanim mojho auta myslel, ze nie je sanca, aby clovek taky maly skok v Nm vobec pocitil... Ake bolo moje vytriezvenie, ked mi taky maly skok vtedy doslova vyrazil dych (a vlastne stale vyraza). Takze z mojho uhlu pohladu ten kopanec vobec nie je zbytocny, pretoze prave vdaka nemu viem z motora vytiahnut skoro 180 koni (aj po 200000 km), a auto v poslednej casti otackomera taha aj pocitovo velmi silno, silnejsie ako v predchadajucej casti otackomeru. Ono predpokladam, ze keby nieco take bolo neziaduce, tak ani Toyota, ani Mugen pri uprave K20 tak motor nenaladia. Ale do remesla im nevidim.

A co sa zrychlenia tyka, spominal si, ze CTR zrychluje rovnako ako GTI. No to mozno plati v zrychleni z 0 na 100, ale v pruznom uz bohuzial nie, a potvrdil to aj maly porovnavaci test na HondaClube. To ze protagonistom sa prislo GTI bezcharakterne moze byt pravda (tipujem ze aj je, aj ked som ho nikdy osobne neskusal, ale vsade sa pise, ako je to nudne rychle auto), ale to je prave subjektivny pocit, objektivne je to auto rychlejsie (napriek navlas rovnakemu vykonu). Takze na trati si urcite uzijes viac zabavy, co je podla mna to, o co by v prvom rade za volantom malo ist, ale vysoko pravdepodobne rychlejsi nebudes. Malo by ta to ale trapit? Ja si myslim ze nie, moje auto tiez nie je dokonale, v slalome vdaka mojim mizernym vodicskym schopnostiam dostalo natresk od slabsich aut, ale pokazde ako vleziem do liftovej zony ma ake kolvek pripadne pochybnosti o kupe nespravneho auta opustaju. A to si myslim je to, o co ide. Preto je dobre, ze mame na trhu na vyber, preto je fajn, ze sme si vsetci tunak traja diskutujuci ludia zvolili ine auta, a kazdy sme s nimi spokojny, preto si myslim ze je zbytocne, aby sme si tu ich (a seba) nejako navzajom ociernovali (jedna vec je zdrava kritika, ale miestami uz to tu znelo trocha za jej hranicou), a hlavne preto si myslim, ze dolezitejsie ako absolutna rychlost je dobry (subjektivny) pocit z auta. Ten mi ziadne tabulky, grafy ani technicke udaje nedaju, ale ten je prave to, co sa podla mna u nasich aut naozaj pocita.

Kiez by sme radsej mali raz moznost si vsetky 3 auta porovnat na jednom mieste, a normalne o nich pokecat, bolo by to urcite lepsie, ako tu o tom pisat dlhosiahle eseje :)

Co mi vlastne pripomina...

Pekne ma series kuki :!: Vies tu vypisovat slohy o krutaku a vykone, ale ze by si si nasiel cas na podobny text o TSke, to ta ani nehne. Nezelaj si ma, ked na (do) teba najblizsie narazim (ak to dovtedy nestihnes) :evil:
Obrázok

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný