Bebo - RAV4 & Previa

Sekcia pre členov fóra
Pravidlá fóra
Toto je časť pre členov fóra o svojich autách. Každý má povolený iba JEDEN topic (tému). Topic je potrebné založiť pod svojou prezývkou tu na fóre + treba uviezť typ auta, napr. "fajry - Corolla 1.6 GTi". Pokiaľ vlastníte viac áut, tak uveďte len svoju prezývku. Táto téma sa bude prísne kontrolovať a všetko, čo porušuje tieto pravidlá alebo pravidlá fóra bude zmazané.
Používateľov profilový obrázok
Bebo
Toyota guru
Dátum registrácie: Streda, 1. Júla 2009, 14:36

Re: Bebo - RX300

Príspevok od používateľa Bebo » Pondelok, 12. Novembra 2012, 14:01

Gabriel Nagy napísal:ja mam 45lit a ked uz mi pipe, ze som empty, tak natankujem kym sa da a max 33-35litrov...
Pozeral som do papierov a je tam uvedene, ze kazda nadrz ma okrem ineho aj bezpecnostny ventil, ktory umoznuje natankovat max 80% objemu nadrze - je to kvoli tepelnej roztaznosti plynu.
Toyota RAV4 Hybrid AWD Selection
Toyota Previa 2,4 XL

Bebo
Toyota guru

Príspevok od používateľa Bebo » Piatok, 16. Novembra 2012, 13:55

Po vyjazdeni (nie uplne do prazdna) prvej nadrze plynu a dnesnom dotankovani mi spotreba lpg vysla na 12,5L/100km (1/3 dialnica, 2/3 pobehovanie po meste). Pri cene plynu za aku som tankoval a dnesnej cene natural95 co som videl na Shell je to to iste, ako keby som jazdil za 5,75L benzinu/100km :lol: :lol: :lol: - co predcilo aj moje najoptimistickejsie ocakavania :D . A ako som uz pisal predtym, pri jazde na lpg necitim oproti benzinu absolutne ziadny rozdiel.
Naposledy upravil/-a Bebo v Piatok, 16. Novembra 2012, 13:58, upravené celkom 1 krát.
Toyota Previa 2,4 XL

teer7
začiatočník
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Apríla 2008, 21:12

Príspevok od používateľa teer7 » Piatok, 16. Novembra 2012, 13:58

Bebo napísal:Po vyjazdeni (nie uplne do prazdna) prvej nadrze plynu a dnesnom dotankovani mi spotreba lpg vysla na 12,5L/100km (1/3 dialnica, 2/3 pobehovanie po meste). Pri cene plynu za aku som tankoval a dnesnej cene natural95 co som videl na Shell je to to iste, ako keby som jazdil za 5,75L benzinu/100km :lol: :lol: :lol: - co predcilo aj moje najoptimistickejsie ocakavania :D . A ako som uz pisal predtym, pri jazde na lpg necitim absolutne ziadny rozdiel oproti benzinu.
tak to je super! jazdit s 3-litrom za taketo naklady, tak to uz ano :D
Lexus RX400h (2008)
Toyota Corolla Verso 1.6 VVTi (2003)
ex: Toyota Previa 2.4 GL (1997)
ex: Toyota Previa 2.4 GL (1995)

Bebo
Toyota guru

Príspevok od používateľa Bebo » Piatok, 16. Novembra 2012, 14:02

No, zatial to bola len prva nadrz, uvidim ake to bude dlhodobo. Ale nebudem proti, ak sa to bude hybat +/- v tychto cislach.
Toyota Previa 2,4 XL

Gabriel Nagy
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05

Príspevok od používateľa Gabriel Nagy » Piatok, 16. Novembra 2012, 18:11

skvele!! mne nik nechce verit, ze nieje rozdiel,... ale couz, kto neveri, nech neveri, ja si to uzivam na plne :-D nebudes zajtra v BA na merani vykonu? rad by som si to obzrel :-D
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 92
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE? :-D

moschino
lexusák
Dátum registrácie: Nedeľa, 7. Júna 2009, 23:00

Príspevok od používateľa moschino » Piatok, 16. Novembra 2012, 21:58

Super ako auto tak aj prestavba.... Na margo sa ta chcem spytat ze ako mas riesenu ochranu nadrze (ak musi byt?) kedze ak ma pamat neklame tak RX ma rezervu vonku... :?:

A ako je to s plynom a teplotou motora? Kedy sa pusti plyn kedze co viem a co som cital tak za studena ide motor len na benzin?
EX: TOYOTA Corolla E11

ist das auto und LEXUS!

Bebo
Toyota guru

Príspevok od používateľa Bebo » Piatok, 16. Novembra 2012, 22:52

Gabriel Nagy napísal:skvele!! mne nik nechce verit, ze nieje rozdiel,... ale couz, kto neveri, nech neveri, ja si to uzivam na plne :-D nebudes zajtra v BA na merani vykonu? rad by som si to obzrel :-D
Zajtra v BA budem, sice nie kvoli meraniu vykonu, ale budem tam. Predpokladam, ze niekedy tesne poobede budem volny, tak sa mozem zastavit. Ak chces, posli mi do SS tel. cislo a okolo obeda sa ti ozvem.
Toyota Previa 2,4 XL

Bebo
Toyota guru

Príspevok od používateľa Bebo » Piatok, 16. Novembra 2012, 23:07

moschino: ano, rezerva bola pod autom. Su 2 druhy toroidnych, tj. diskovych nadrzi - interne (ak mas rezervu v kufri) a externe (pod autom). Docital som sa toto:

"Všetky nádrže sa po vyrobení kontrolujú skúšobným pretlakom 6 MPa, kontroluje sa ich odolnosť a tesnosť. Vzorky nádrží sa podrobujú bariérovým testom, pri ktorých sa simuluje náraz do vozidla, taktiež sa skúša ich odolnosť voči priestrelu a spolu s multiventilom sa plne natankované podrobujú aj tzv. bonfire testom - testom, pri ktorých sú dlhodobo v epicentre požiaru."

Tak verim tomu, ze nadrz je urobena tak, aby vydrzala aj nejaky ten pripadny "pruser". Auto startuje vzdy na benzin a po dosiahnuti teploty 30 stupnov automaticky prepne na lpg. Prechod na plyn vobec necitit, registrujem ho len podla kontrolky. Tlacitkom si ale mozem prepinat medzi benzinom a lpg aj manualne.
Toyota Previa 2,4 XL

Gabriel Nagy
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05

Príspevok od používateľa Gabriel Nagy » Piatok, 16. Novembra 2012, 23:15

aj manualne, ale stale len ked mas nad 30 stupnov... deje sa to tak, ze ked uz si nad 30, jazdis, prepne to... ak vypnes motor, zas nastartujes (si nad 30) ale stale startujes na benzin, az po pridani plynu ti prepne na LPG... ale ak uz to mas zohriate nad 30, tak si to vies aj bez slapnutia na plyn prepnut prave tym tlacitkom.... a umna je aj pocut velmi jemne relatku, ked prene na lpg :-) ...ja som sa zase docital, ze LPG nadrz ked buchne, tak buchne, tlak odide najrychlejsou a najjednoduchsou cestou a koniec, kym benzin ked sa rozleje, hori... hori kym nevyhori... co je horsie? :-D
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 92
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE? :-D

Bebo
Toyota guru

Príspevok od používateľa Bebo » Piatok, 16. Novembra 2012, 23:28

No ano, tych 30 stupnov musi byt. A start je za kazdych okolnosti na benzin, aj ked je motor zohriaty. Co sa toho buchnutia tyka:

"Hlavným bezpečnostným prvkom je viacúčelový ventil, ktorý je namontovaný priamo na nádrži. Tento ventil má viacero bezpečnostných funkcií. Zabraňuje tomu, aby sa nádrž pri tankovaní naplnila viac ako na 80% jej objemu - kvôli teplotnej rozťažnosti plynu. Ďalším bezpečnostným prvkom multiventilu je pretlakový ventil, ktorý sa otvorí pri pretlaku 25 bar. V prípade požiaru vozidla je na multiventile aj tavná poistka, ktorá sa roztaví a umožní únik plynu, takže plyn iba zhorí, ale nádrž následkom pretlaku nevybuchne. Okrem týchto funkcií je na multiventile ochranný ventil, ktorý uzatvorí prietok paliva pri prietoku vyššom ako 6l/min - napr. pri roztrhnutí potrubia. Multiventil taktiež obsahuje elektromagnetický ventil, ktorý sa otvorí až po prepnutí pohonu na pohon LPG. Na multiventile je aj ručný uzatvárací ventil.
Ďalším bezpečnostným prvkom je plynotesná skrinka, ktorá zabráni vniknutiu plynu do priestorov vozidla pri jeho prípadnom úniku. Táto skrinka je buď samostatná - pri valcových nádržiach a toroidných nádržiach s externým plnením, alebo je súčasťou nádrže pri toroidných nádržiach s interným plnením. Odvetranie je vždy vyvedené pod vozidlo."

Ja som zvuk relatka nezaregistroval, ale je dost mozne, ze som hluchy :) .
Toyota Previa 2,4 XL

Bebo
Toyota guru

Príspevok od používateľa Bebo » Utorok, 11. Decembra 2012, 12:23

Akurat som sa vratil z lpg pumpy - poslednu nadrz som vyjazdil komplet celu v meste s priemernou spotrebou 13,8L/100km (cenovo zhodne so 6,4L benzinu). Bola to "uz" stvrta vyjazdena nadrz, celkovy priemer je ako keby 6,1L N95. A kedze, ako som uz pisal, nebadam ziadny rozdiel medzi jazdou na plyn a benzin, som rad, ze som do toho isiel :) .
Toyota Previa 2,4 XL

Gabo
toyoťák
Dátum registrácie: Streda, 31. Mája 2006, 16:53

Príspevok od používateľa Gabo » Utorok, 11. Decembra 2012, 13:04

Tak ja mam v meste okolo 7,4... S V6 jazdis o liter menej, ako ja :mrgreen:
Toyota Auris TS Hybrid 2016
ex: Toyota Corolla e10 1995
ex: Honda Accord Tourer 2007

tofak
Toyota guru
Dátum registrácie: Nedeľa, 29. Júna 2008, 21:22

Príspevok od používateľa tofak » Utorok, 11. Decembra 2012, 14:06

A co robi to domazavanie sediel ventilov??? Aka je tam napln a kolko stoji?? Dik.
0. od 24.11.2018 aj UFO - 1,8 i-Vtec 103kW
1. Corolla E11 - 4ZZ-FE
2. Carina TA62 (r.v.1982) - 3T
Ex: Starlet darca EP 82- 4E FE
Ex: Starlet EP82-2E E,swap 4E FE(62 kW)
Ex: Carina 2- 4A FE(74 kW)
Ex: Carina E- 4A FE(85 kW)
Ex: Corolla AE86- 4A GE

Bebo
Toyota guru

Príspevok od používateľa Bebo » Utorok, 11. Decembra 2012, 18:16

Domazavanie JLM je presne to iste, co Flashlube a (citujem vyrobcu):ochranuje ventily a sedla ventilov, cisti vstrekovace a palivov system, zlepsuje ekonomiku jazdy, znizuje skodlive emisie, cisti privod do valcov. 1L balenie stoji cca 20 Eur a je na 1000L paliva.
Toyota Previa 2,4 XL

Bebo
Toyota guru

Príspevok od používateľa Bebo » Streda, 16. Januára 2013, 15:39

Na zaklade zvolavacky v AT Zilina vymenene vsetky tesnenia na brzdovom valci a uchyty kobercekov. RX inak stale slape ako hodinky, radost jazdit, hlavne v poslednom case som ocenoval (a uzival si) 4x4 ;-) .
Toyota Previa 2,4 XL

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní