Kvalita prevedenia
Xcarlink príjemne prekvapil a telo nie je plastové ako by niekto mohol čakať. Kovové telo naznačuje, že zariadenie by mohlo čo-to zniesť, pôsobí pomerne odolne a vyzerá byť celkom kvalitne spracované.
Inštalácia
Keďže sa inštalácia tohto zariadenia bude v prípade rôznych áut líšiť v podstate model od modelu tak to príliš detailne rozoberať nebudem. V princípe bude najzložitejšou operáciou pravdepodobne „vykuchanie“ originálneho rádia resp. treba sa dostať ku konektoru od originálneho CD meniča, ten vytiahnuť a do tohto konektora na CD menič v originálnom autorádiu pripojiť Xcarlink. Mne trvala táto operácia komplet od rozšraubovania až po zloženie cca 30 min. Ak by niekoho zaujímala táto operácia konkrétne na Lexuse IS200, odporúčam pozrieť si môj návod na tomto fóre, viď.
IS200 98-03 - vymontovanie zaseknutého CD, stačí dôjsť po bod 7).
Adresáre a pomenovanie súborov
Dôležité je, aby priečinky/folders boli pomenované štýlom „CD01“, „CD02“ atď., záleží koľko CD podporuje váš origo CD menič. Môj podporuje max 6CD, takže ja mám priečinky pomenované od CD01 po CD06. Edit: Testoval som koľko CD vie načítať xcarlink v mojom aute a zastavil sa na čísle 15. Takže je to celkom pekný upgrade pôvodného CD meniča.
Osobne sa mi osvedčilo dať si jednotlivé albumy od rovnakého interpreta do jedného adresára. Samozrejme aby sa nemixovali skladby z rôznych albumov tak ich odporúčam vhodne pomenovať. Ja to robím štýlom, že skladba z prvého albumu začína číslom 01, skladby z druhého albumu majú 02 a pod. V konečnom dôsledku mám názov skladby napr. 01_01 – Let You Go, kde prvé “01“ označuje album, “_“ je podtrhovník na oddelenie a “01 – Let You Go“ je číslo a názov pesničky. Inak je to samozrejme každého osobná vec aký štýl preferuje. Výborná vec na premenovanie veľa súborov je Total Commander. Jednoznačne odporúčam.
Ďalšou možnosťou ako dosiahnuť, aby boli skladby od jedného interpreta prehrávané postupne za sebou a aby sa nemixovali pesničky z rôznych jeho albumov v jednom adresári, je nahrávať pesničky po albumoch v poradí ako si želáme, pretože Xcarlink prehráva súbory v poradí v akom boli nakopírované na dané médium. Takže stačí zobrať od interpreta všetky pesničky z prvého albumu a nakopírovať ich na médium, potom zobrať všetky pesničky z druhého albumu, nakopírovať ich atď.
Podadresáre
Čo sa týka podadresárov tak treba aby boli takisto označené napr. CD1, CD2 alebo CD01, CD02. Pri podoadresároch som si ale všimol jednu vec. Mal som pripravených 6 priečinkov – hlavných adresárov (CD01 až CD06), teda moje maximum. V jednom priečinku (CD01) som dal dva podadresáre nazvané CD1 a CD2. CD1 mi zobralo ako Disc01, ale CD2 bolo ako Disc02, teda vlastne sa mi tak posunulo číslovanie a pôvodný adresár CD02 bol vlastne CD03, pôvodné CD04 bolo teraz CD05 atď., lebo prvé dve pozície z CD meniča zobralo CD1 a CD2 v adresári CD01. A tak vlastne na pôvodné CD06 neostalo voľné miesto a ostalo „stratené“. Myslel som si, že ak urobím podadresáre CD1 a CD2 tak v aute to bude celé ako Disc01 (=CD01) a vlastne sa skladby budú prehrávať akoby v rámci jedného hlavného adresára. Takže takto to bohužiaľ nefunguje, preto pomenovávam pesničky tak ako som uviedol vyššie. Týmto je vlastne vysvetlené aj pohybovanie v rámci podadresárov – Xcarlink z nich spraví vlastne jednotlivé Disc-y, takže sa pohybujeme po jednotlivých diskoch CD meniča.
Zobrazenie na displeji autorádia
Moje autorádio poskytuje len základné informácie, takže si musím vystačiť len s číslom CD disku, číslom skladby a s časovým údajom. Výhodu to má aspoň takú, že nemám problém s diakritikou, netuším či si s ňou toto zariadenie vie poradiť alebo nie

. Všetky funkcie pôvodného autorádia ostali zachovalé či je to posun v rámci pesničky, náhodný výber, opakovanie pesničky, nastavenie ekvalizéra a iné.
Kvalita zvuku
V prípade môjho audia, ktoré je už v základe na veľmi vysokej úrovni, musím uznať, že z USB kľúča alebo SD karty bola kvalita prehrávania mp3 súborov naozaj veľmi vysoká. Nemám síce možnosť porovnania s originálnym CD, ale pri kvalitnej mp3 nahrávke (320 kbps) bola kvalita vynikajúca. Osobne som nezaznamenal nič čo by mojim ušiam povedalo, že sa zvuk degradoval. Určite nie do takej miery ako v prípade FM transmittera. V porovnaní s ním je to cez Xcarlink „nebe a dudy“.
Horšie to bolo cez AUX, skúšal som napojiť môj mobil na Xcarlink a tam bolo cítiť, že to už „nie je ono“. Príčinu by som videl v mobile, pretože ten nemá prioritne slúžiť na prehrávanie hudby a tam bude asi kvalita výstupu niekde inde. Ale aj tak to bolo celkom slušné, možno keby som sa pohral viac s ekvalizérom priamo v mobile tak by som to ešte trošku vylepšil. Ale aj tak pochybujem, že by som dosiahol kvality ako pri prehrávaní cez USB/SD kartu.
Pozn.: Ku kvalite zvuku z tohto zariadenia by som ešte dodal, že konečne som mal možnosť zistiť čo moje audio v aute znesie. Pri testovaní som sa dostal „len“ tesne nad polovicu potenciálneho maxima hlasitosti, ďalej sa už proste nedalo (z rozumových dôvodov) a ani nebolo treba. Prekvapilo ma, že napriek atakovaniu hranice poškodenia sluchu (

) auto prehrávalo hudbu bez skreslenia, či sa jednalo o výšky, stredy alebo basy. Na otestovanie hlbokých tónov mi výborne poslúžila skupina Faithless a ich pesnička Sunday 8p.m. - pri nej som chrochtal blahom. Celkovo pri vyšších hlasitostiach sa mi dokonca lepšie nastavoval ekvalizér a zvuk som mohol vyladiť tak ako sa mi zdalo pri konkrétnej skladbe subjektívne najlepšie. Ďalšiu vec čo som si všimol, že auto je vynikajúco odhlučnené a ani pri vyšších hlasitostiach vôbec nerezonuje.
Prehrávanie
Načítanie sa mi zdalo pomerne rýchle, testoval som zatiaľ 1GB USB kľúč a 2 SD karty, jedna s kapacitou 512MB a druhá s kapacitou 2GB. 512ka bola načítaná takmer okamžite (2-3 sec.), 1GB kľúč podobne (cca 5 sec.), 2GB karta možno do 10 sekúnd. Presne som to nestopoval, ale rýchlosť načítavania ma pozitívne prekvapila pretože staršie verzie resp. konkurenčná značka mala vraj s týmto problém. Subjektívne som nemal pocit, že by to tomuto zariadeniu trvalo dlhšie ako som bol ochotný akceptovať.
Jedna vec čo som si všimol – pri prehraní skladby je na začiatku akoby taký „delay“, teda nejaké oneskorenie. Nie je to veľa, ale pokiaľ pesnička v origináli začína hneď nejakým zvukom ako napr. bicie tak cez Xcarlink je tam nejaké oneskorenie a tento zvuk nemusí byť počuť. Odhadol by som to možno na 0,1 sec. Nie je to nič kritické, ale pri niektorých skladbách by to mohlo niekomu vadiť.
Pozíciu v pesničke si toto zariadenie pamätá dobre, zatiaľ som nemal problém s tým, že by ju „zabudlo“.
Počet pesničiek v albume
Koľko pesničiek môže byť v jednom adresári som zatiaľ nezistil, moje maximum čo som skúšal je okolo 90 pesničiek. Xcarlink píše, že v prípade počtu nad 99 pesničiek sa na displeji autorádia zobrazí číslovanie „od začiatku“, čiže pesnička s číslom 101 sa bude javiť na autorádiu ako skladba číslo 01, pesnička č. 112 ako 12 a pod. Pravdupovediac si ale neviem dosť dobre predstaviť pohybovanie sa v takomto zozname. Pokiaľ sa jedná o rovnakého interpreta tak aj v prípade 3-4 albumov nazhromaždených v jednom adresári ste napríklad na hranici 40, možno 50 pesničiek, a to z mojej skúsenosti môžem povedať, že nie je až tak zlé a dá sa v tom relatívne bezproblémovo pohybovať. Navyše ak máte 40 pesničiek a chcete ísť na pesničku č. 30, tak môžete ísť aj z opačného konca a vlastne 10-timi stlačeniami tlačidla posunu skladby späť sa dostanete na požadované číslo. Najkritickejšia by bola v tomto prípade skladba č.20 kde máte jedno z ktorej strany idete, 20-tim stlačeniam tlačidla sa aj tak nevyhnete.
Tento nedostatok v podobe listovania vo veľkom zozname mp3-súborov by teoreticky mohla odstrániť iPod verzia, ak disponujete nejakým iPodom s displejom. Osobne tieto výrobky ale naozaj nepreferujem, takže aká je v súčasnosti ponuka a aké sú ich možnosti si netrúfam povedať.
Zhrnutie
Xcarlink je z môjho pohľadu výborné riešenie v pomere cena/výkon/kvalita. Jednoznačné plus je pre mňa spojenie s originálnym autorádiom a tým zachovanie originálneho vzhľadu. V prípade USB verzie sa mi páči možnosť použitia aj SD/SD HC kariet, takisto aj AUX sa môže niekedy hodiť. Najviac ma jednoznačne potešila kvalita výstupu resp. nedegradovanie pôvodného audio systému v aute. Nevýhodou môže byť pre niekoho nie príliš pohodlné listovanie na zdrojovom médiu (USB kľúč, SD karta) v prípade veľkého počtu pesničiek v jednom adresári. Takisto niekoho môže limitovať počet „adresárov – CDčiek“, ktorý je závislý od vášho pôvodného CD meniča resp. podpory počtu CD diskov.
Jednou vetou by som to mohol zhrnúť tak, že Xcarlink je jednoduché zariadenie, ktoré bude vyhovovať prevažne nenáročným užívateľom, ktorí si nepotrpia na najmodernejšiu techniku, OLED displeje, dotykové ovládanie a pod. „vymoženosti“.
Pozn.: Zariadenie bolo kupované cez slovenský internetový obchod
www.xlink.sk, jeho internetová cena bola v čase kúpy (prelom júl - august 2011) 94€ s DPH. Odporúčam pred objednaním napísať e-mail a skúsiť si vyžiadať zľavu, je pravdepodobné, že odpoveď bude pozitívna.