short shift

všetko o tomto modeli

Moderátor: AndyGTP

Používateľov profilový obrázok
AndyGTP
Vševed
Dátum registrácie: Pondelok, 18. Apríla 2005, 07:53

Re: short shift

Príspevok od používateľa AndyGTP » Pondelok, 13. Augusta 2007, 21:24

to nevadi, my ne-géšesťkári to tu privítame. Ako som pisal vedla, cenne postrehy su to. Avsak kto ma rychlu ruku a je zžitý s autom, vie zmazat takmer aj rozdiely shortshiftu.

JCE10L (2JZGE) // GSU35L (2GRFE) // EE111 (4EFE) // AE86L (4AGELK) // AE82L (4AGE) // AE92L (4AGE) // SXA11L (3SFE)

chmelo
Toyota guru
Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 28. Júna 2011, 09:32

Idem tu trochu poometať pavučiny :mrgreen:

V nedeľu som z Korčule vyhodil quickshift of TTE, čo tam brácho dal, aby som to porovnal s klasikou...už dlho som nad tým špekuloval a až terazky som sa k tomu dostal....quick shift síce skracuje dráhy radenia, ale keďže fyziku nikto neodrbe, takže je to za cenu väčšej sily, ktorú musíš na preradenie vyvinúť....a ten rozdiel je sakra dosť veľký...
Keď som porovnával dĺžku obidvoch koncov radičky, tak na klasike bol spodok bol o cca 2 cm kratší a vrch o nejakých 7 cm dlhší a ináč tvarovaný....jasná páka vole :mrgreen:
A terazky nejaké to porovnanie....pripadne mi to, ako keď kedysi dávno na závodných Bugattkách mali tendenciu prispôsobiť sa okolitému svetu v zmenšovaní volantu....zas len fyzika...ich najlepší jazdec (už neviem, ako sa volal) ani za boha nechcel menší volant, kvôli tomu, že na veľkom lepšie cítil reakcie auta a vedel jemnejšie rozložiť silu....detto pri shortshifte/quickshifte....ale skôr by som to volal shortshift, pretože až také quick to vzhľadom na ten odpor nieje...

Shortshift je taká kúúúúlová hračička, máš pocit, že to cvaká sakra presnejšie, dráhy sú menšie a aj pocit je taký precíznenší, pretože pod plastovým "supportom", v ktorom je uložená radička musíš vymeniť gumové silentbloky za vyššie hliníkové (tie sú v sade shortshiftu), čo spôsobí, že sa hýbe len samotná páka a nie aj ten celý bazmek. Ako hororím, fyziku neodrbeš a po dlhšom a častom radení už mi už celkom začínalo vadiť, že do toho musím dávať viac sily a niekedy tam tú rýchlosť musíš nasilu narvať....mám pocit, že ten dlhší koniec na spodku páky proste znásobí aj malú nepresnosť ruky pri radení a rýchlosť tam musíš dať nasilu....a to mi pod nos moc nejde...

Klasika je samozrejme taká blatovejšia....pri zmene zo shortsiftu som mal pocit, že mi ruka vbehne až do palubky, ale zas na druhej strane mi bohovsky sedí tá ľahkosť radenia....a podľa môjho názoru ak nie vyššia, tak aspoň rovnaká rýchlosť radenia ako u SS....samozrejme určite závisí od dĺžky ruky....s dlhou haksňou určite rýchlejšie radíš, ale zas štandardné autá sú väčšinou stavané pre možno 95% dospelej populácie (neviem, prečo mi hlavou prebleslo slovo kopulácie :mrgreen: ), takže až na pár výnimiek by nikto nemal mať problém s klasikou. A tiež to, čo som spomínal na začiatku s tými volantmi....rejdy sú síce väčšie, ale zas klasika človeku odpustí menšie nepresnosti, resp. vie radiť s väčšou presnosťou a to myslím nieje len placebo efekt :roll:

Len pre porovnanie foto radičiek:
Obrázok

Uploaded with ImageShack.us

Táááááákže tak ;-)
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C

AndyGTP
Vševed
Dátum registrácie: Pondelok, 18. Apríla 2005, 07:53

Príspevok od používateľa AndyGTP » Utorok, 28. Júna 2011, 10:59

velmi cenne informacie. Ja k tomu len dodam, ze vela spravi aj rychlost radenia. A pri prilis rychlom radeni (je jedno aka paka, u mna teda standard) trpia urcite synchrony, pretoze ruka a mysel je rychlejsia nez mechanika v prevodovke obcas a pri vacsej davke opotrebenia a neustalom preradovani (co napr. pri malej motorizacii alebo sportovom aute je nevyhntne) skor ci neskor dojde k problemom s preradovanim rychlosti, co momentalne sledujem u seba. Rovnakym sposobom rozsypavaju prevodovky aj na zavodoch, bavil som sa vcera o tom s nasim robom.. v piestanoch mu takto odisla prevodovka, ze nonstop pri tych agresivnych jazdach a rychlom radeni to proste mechanika nezvladne dlhodobo. Takze ten shortshift skracuje zivotnost urcite a je naozaj narocny na preciznost. Moja skusenost s nim je taka, ze zvyknuty ultrarychlo radit na klasickej pake som nedokazal radit na shortshifte nakolko mi to nestihalo prehadzovat...

JCE10L (2JZGE) // GSU35L (2GRFE) // EE111 (4EFE) // AE86L (4AGELK) // AE82L (4AGE) // AE92L (4AGE) // SXA11L (3SFE)

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 28. Júna 2011, 11:44

Tak tak....ďalšia vec je, že bez medziplynu je shortshift úplne na hovno, keď musíš okrem páky samotnej bojovať aj s prevodovkou....už pri klasike je lepšie jazdiť s medziplynom, takže pri SS nieje o čom...určite to pomôže prevodovke a aj motoru ;-)

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 28. Júna 2011, 12:13

Celkovo mi z toho vychádza, že to kvázisedlácke riešenie za 5 korún skrátením a prípadným vyrovnaním klasickej radičky je o čosi prijateľnejšie ako tuttifrutti tuningové radičky...ale to je samozrejme môj osobný názor...vyriešili by sa tým, aj keď nie tak rapídne, kratšie rejdy páky, ale spodná časť radičky by zostala v rovnakej dĺžke, takže by radenie nestratilo toľko na "jemnosti"....možno ešte vymeniť gumové silentbloky pod "suportom" za kovové ;-)

kuki
toyoťák
Dátum registrácie: Utorok, 7. Novembra 2006, 17:30

Príspevok od používateľa kuki » Utorok, 28. Júna 2011, 13:51

chmelo, absolutne s tebou suhlasim a mozem potvrdit. Mam v aute short shift uz z fabriky ako sucast drobneho faceliftu a teda viem porovnat moje auto a moje auto len bez short shiftu. Pred kupou som jazdil s "mojim autom" a klasickou radickou a pripadala mi uplne paradna, jemny ale rozumne presny chod, nijak moc nevaklala... len teda tie drahy boli trochu moc dlhe a paka trochu moc vysoka.

Tak som sa logicky tesil, ze az dorazi moje auto, uz to bude to prave orechove. Ked dorazilo, hned som si vsimol kratku paku a oci mi zaziarili. No prva jazda s autom mi hned pokazila radost - prevodove stupne tam sice isli mega presne a paka bola prijemne pevna v drahach pohybu, ale odpor, ktory bolo potrebne prekonat na to, aby som zaradil rychlost, bol rozhodne neprijemny. Vravim si - nova prevodovka, co by som chcel, ono sa to vybeha... Prd. Ani po 3/4 roku nemam pocit, ze by to uz bolo ok. Odpor paky sa skutocne znizil, ale stale mam pri preradovani pocit, akoby sa branila zaradeniu. A ako pises, bez medziplynu to radsej ani neskusat... A staci aby som ho trafil co len trocha zle, co u mna neni problem, a cely vysledny efekt je akoby som v tom aute sedel prvy raz. Navyse ma systematicky netesi, ze 3ka a 5ka su tak desne blizko seba, ze staci, ak pri preradovani nabehnem na nejaky hrbol na ceste (co u nas neni problem) a radim z 2 do 5.

Ano, paci sa mi kratka paka a "muzny" pocit, pri radeni. Ano, paci sa mi, ze vobec nevakla. Na druhu stranu s tebou suhlasim, ze so SS radim rovnako, dokonca mozno aj pomalsie, ako v tom istom aute s normalnou radickou. Ak by som si mal vybrat, asi by som radsej pretrpel tu dlhsiu paku...
auto: Fun Or Racing Daily in STyle with More Power 260 - 267hp a 398Nm bratm
priblizovadlo: Honda City 1.4 Cool
predtym: dlllho dlllllllho Corolla E10 5D : 1,3 16V EFI : KS-One

Mysiak
začiatočník
Dátum registrácie: Sobota, 8. Novembra 2008, 15:42

Príspevok od používateľa Mysiak » Utorok, 28. Júna 2011, 16:10

ale odpor, ktory bolo potrebne prekonat na to, aby som zaradil rychlost
-len tak ma napadlo keby sa na tú skrátenú short shift dala na vrch (do ruky) nejaká ťažšia guľa, nešlo by to ľahšie?
Auris 1.6,MT5

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Streda, 29. Júna 2011, 08:41

Určite nie...fyziku neodrbeš....bolo by to ešte pomalšie...

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Pondelok, 19. Septembra 2011, 12:35

Hmmmm....tak som sa po čase zas vrátil k shortshiftu....asi som si naň tých prvých pár mesiacov moc zvykol....s klasikou sa mi párkrát stalo, že som v rýchlosti nevedel, v ktorej polohe mám radičku a aj tá "gumovosť" mi trošku liezla na city.
Ono je fakt, že E10ky a E11ky mali podľa mňa lepšie radenie....nebolo tak mäkké a rýchlosti tam pekne presne cvakali....na E12 mi to už tak neprišlo, tak možno aj tam je niekde ten dôvod, prečo som to hodil naspäť :roll:

Max11
toyoťák
Dátum registrácie: Štvrtok, 25. Novembra 2010, 23:59

Príspevok od používateľa Max11 » Streda, 21. Septembra 2011, 17:24

Mne sa celkom lubilo ako to fachci v tvojej TSke. Kolko take nieco stoji ?
Toyota Corolla E12, 4ZZ-FE

3,5 l/100km (Najnovší rekord na trase Zilina - Terchova s palivom Shell FuelSave)
6-7 l/100km (Pri bežnom jazdení)

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Streda, 21. Septembra 2011, 20:08

Neviem, koľko za to dal brašulo, ale našiel som napr. toto:
http://www.saw-tuning.de/navi.php?a=955&lang=eng

Myslím, že je to dosť...osobne by som radšej skrátil pôvodnú a vymenil tie gumové silentbloky za niečo tuhšie....silon, hliník... :roll:

Max11
toyoťák
Dátum registrácie: Štvrtok, 25. Novembra 2010, 23:59

Príspevok od používateľa Max11 » Streda, 21. Septembra 2011, 21:27

Uff. Za taky kus kovu by som cakal maximalne 50€. Takze ostanem pri origo pake az kym sa nezlomi a nebude nevyhnutne potrebovat vymenu :lol:
Toyota Corolla E12, 4ZZ-FE

3,5 l/100km (Najnovší rekord na trase Zilina - Terchova s palivom Shell FuelSave)
6-7 l/100km (Pri bežnom jazdení)

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných