Avensis som si vybral práve pre jeho pozitívne hodnotenie v testoch spoľahlivosti, no ukázalo sa v mojom prípade, že výnimka potvrdzuje pravidlo...
Auto som kúpil(za dobrú cenu
- slabá batéria
- slzenie prevodovky
a "skrytými" závadami:
- štartér
- "chytený" zotrvačník (od ktorého sa potom odvíjali ďalšie problémy)
- prasknutý blok prevodovky
(o jednotlivých problémoch píšem v takom poradí ako som ich riešil)
1. Auto neštartovalo vždy na prvý raz - pripisoval som to slabej batérii, po jej výmene za novú (3600 Sk) auto neštartovalo, keď bol zohriaty motor. Mal som podozrenie na relátko alebo štartér, keďže sa však štartér točil, relátko som vylúčil - problémom bol pastorok, ktorý sa pri záťaži (tj. štartovaní) nevysúval.
Vyriešné repasom štartéra. Cena: 3000 Sk
2. Po dlhšej jazde (100 km) slzila prevodovka - pár kvapiek oleja pod autom. V servise vymenili gufero a prachovku, ktoré idú z prevodovky k tiahlam na riadiacu páku.
Cena aj s robotou (3000 Sk)
Problém však úplne vyriešený nebol - oleja bolo síce menej, ale stále tiekol. Pomohlo až kompletné pretesnenie krytu prevodovky a výmena tesnenia pod "kontrolný" imbusný šrób na hornej strane prevodovky(pod vzduchovým filtrom). Cena: 0 Sk (robil som to sám s kamarátom)
3. "Chytený" zotrvačník sa prejavoval drnčivými zvukmi pri 5. rýchlostnom stupni okolo 80km/h a trasením riadiacej páky. Asi po pol roku pri ceste z Prahy a zídení z diaľnice sa začal s motora šíriť kovový rachot (pri všetkých rýchlostných stupňoch do 2500 ot) a vibrácie. Auto som dal do servisu(v Hlohovci), ktorý sa zaoberal aj repasom zotrvačníkov na japonské autá-" ulakomil" som sa na repas (10-12000 Sk, nový zotrvačník v Toyote Slovensko 42000 Sk), čo sa ukázalo ako chyba, pretože mi auto 2 mesiace stálo. Zotrvačník poslali do Prahy na repas, tam ho poslali na expertízu do Nemecka, aby nakoniec prišli na to, že sa repasovať nedá a treba tak či tak nový + do toho prišli sviatky.
Nakoniec sa objednal nový kus z Toyoty Rakúsko za 23800 Sk + robota 3300 Sk.
3.1. Servis odviedol skutočne robotu za 3300 Sk - založili mi naopak vzduchový filter a nabehali pri skúške zotrvačníka 20 km - takže som hneď vymenil olej (Castrol 5W40 Magnatec Diesel 6l za 2110 Sk) a olejový filter(329 SK) z http://www.olejposta.sk (olej som si menil sám).
3.2. Pri vyšších otáčkach alebo náhlej akcelerácii som zaznamenal značný pokles výkonu - v servise takisto nedotiahli S-ka pásky na hadiciach z turba do intercooleru a z IC do motora. Pri silnejšom tlaku sa trubice vysúvali asi o 1 cm a vzduch tadiaľ unikal. Stačilo dotiahnuť pásky a problém zmizol.
4. Predchádzajúci majiteľ musel s autom na niečo nabehnúť a chytiť blok prevodovky, pretože bol mierne zdeformovaný kryt prevodovky (preliačina na spodku) a čo bolo horšie prasknutý blok na vrchnej strane - v mieste kde sa uchytáva na prevodovku silentblok (pod vzduchovým filtrom, drží na 3 šróbach, ktoré sa zaťahujú do prevodovky). Výsledkom bolo, že silentblok držal na 1,5 šróbe - po výmene zotrvačníku boli závity tak strhané, že sa šróby počas jazdy vytiahli - prevodovka s motorom sa mierne nahla (našťastie drží ešte na 2 silenbokoch) - prejavilo sa to zvýšenými vibráciami a hlukom pri radení.
Lepenie šróbov "tekutým" kovom sa neosvedčilo - nevydržali vibrácie a zváranie vzhľadom na to že blok prevodovky je hliník a silentblok oceľ neprichádzalo do úvahy. Vyriešil som to odstránením jednej časti silenbloku a vyrobením "prípravku" v tvare písmena H, ktorý sme pripevnili na gumovú časť pôvodného silenbloku a na prevodovku šróbami, ktoré idú z boku do krytu prevodovky z ľavej strany. Cena: 0 Sk
5. Naklonenie prevodovky a motora však spôsobilo nerovnomerné zaťaženie poloosí = "chytenie" ložísk kolies - prejavovalo sa to najprv piskotom asi pri 130 km/h a potom hlukom a vibráciami už od 60km/h-na hluk nemala vplyv ani zaradená rýchlosť ani vyšľapnutie spojky - bol stále rovnaký, intenzita záležala len od rýchlosti - preto som tipoval ložiská kolies, v horšom prípade poloos a v najhoršom diferák a prevodovku.
Výmena ložísk (2 ks za 2x2100 Sk + robota 1800 Sk) problém odstránila.
6. Klepavý/pískavý/hrkotavý zvuk-od drážkového klinového remeňa (cca po 500 km hneď po jeho výmene), vychádzal náhodne nepravidelne od kladky posilovača(hrkot), napínacej kladky(klepot) a kladky klimatizácie(piskot) v závislosti od teploty motora, otáčok a došpanovania drážkového remeňa - naši mechanici od "UAZov" mi poradili, že to je na 100% remeň a nie kladky(stalo sa to už dvom ľuďom od nás na ich autách-po výmene nového klinového/drážkového remeňa)-a skutočne po nastriekaní drážok remeňa mazacím prípravkom pazvuky prestali.
7. Kontrolka motora "check engine" a ťažké štartovanie-pri 171000 km auto po dlhších "prestávkach"(ráno) ťažšie štartovalo, pri jazde nemalo od približne 2200 ot výkon, počítač ukazoval dvojnásobnú spotrebu (ako obyčajne, nad 20l/100km) pri akceleráci nad 2200 ot a po 4-10 km sa rozsvietila kontrolka motora. Zo začiatku pomohlo vypnúť motor a znovu naštartovať, ak auto "chytilo" normálne, jazda bola bezproblémová. V Toyote na diagnostike vyhodnotilo chybu ako pokles tlaku v palivovej sústave, vraj je to náhodná chyba (napr. nekvalitná nafta) a po jej resetovaní bol na týždeň pokoj. Zároveň som pre istotu dal vymeniť palivový filter. Cena filtra 796 Sk, robota 200 Sk (Toyota NR)
No potom sa situácia zhoršila - po vypnutí motora bezprostredne po jazde a štartovaní auto ledva naskočilo, kontrolka sa rozsvietila pár sekúnd po naštartovaní. Tentoraz diagnostika ukázala chybné ventily vstrekovacieho čerpadla - po ich výmene všetko v poriadku - auto štartuje a ťahá ako má. Cena diely+robota 10300 Sk.(Toyota NR)
8. Klepanie pri ľavom prednom kolese pri ostrejšom zatáčaní na 2. a 3. rýchlostnom stupni pri nižších otáčkach (1400-1600)-"chytený" ľavý vonkajší homokinetický kĺb. Bohužiaľ s mojím ročníkom (2000-prelomový rok a auto je určené pre trh južnej Európy) sa mi nepodarilo zohnať v dohľadnom čase náhradu a musel som zainvestovať do originálu=poolos aj kĺb v Toyote cca. 374€.
Pre úplnosť cenového rozpočtu uvádzam ešte výmenu brzdových doštičiek, predné aj zadné za 2500 Sk (menil som si ich sám) a plastový kryt s tesnením medzi čelným sklom a kapotou (pre chýbajúce časti gumového tesnenia-samostatne sa nedá objednať-4400 Sk v Toyote NR)...
Určite teraz nechcem polemizovať o spoľahlivosti Toyoty Avensis a kvalite japonských áut, no poučil som sa, že tabuľky spoľahlivosti sú účelové a môžu mierne zavádzať.
Veci na "dotiahnutie":
1. "Chybičky" a chyby laku (jazva na kapote a drobné škrabance) - neriešim (ochrana proti potenciálnym zlodejom)