zdravim... neviem ako lyzujes, ale v rekreacnych allroundoch toho moc nenavyberas, vtedy su lyze viacmenej nevydiferencovane, mozes sa orientovat viacmenej podla designu, alebo znackovych preferencii.
zo znaciek lyzi by som osobne odporucil salomony, na atomicy by som si dal pozor, ti vedia dokonale vypreparovat lyze pre pretekara, ale co sa konfekcie tyka v tej je vraj dost vysoky pomer lyzi zchadzajucich z pasu krivych. okrem toho ma atomic problem so zivotnostou - pri servisovani sa proste opotrebovavaju rychlejsie ako konkurencia (vzhladom na tieto fakty najdes kazdorocne atomicy s vyraznymi zlavami) s dalsich znaciek sa skus pozriet po K2 (maju svojsky design, ale su pekne tocive), Voelkl alebo potom fisher, rossignol, nordica atd.
pri secondhandoch je to podobny pribeh, najst lyze ktore su pouzivane za dobru cenu a nie su kratko pred smrtou moze byt umenie, ked to co clovek najde moze byt vyservisovane, alebo presliapnute.. preto by som sa skusil pozriet po nejakych minolorocnych alebo starsich (ale nepouzivanych) modeloch kedy mozes dostat lepsiu lyzu za dobru cenu, napr. v bratislave je obchod RH+ pod hlavnou zst stanicou - vedia poradit a maju slusne ceny.
Vyhodou je ak je clovek mensieho vzrastu, kratke lyze ostavaju dlhsie na skladoch a tazko sa predavaju, co je pre kupujuceho iba dobre:)
pri lyziarkach kupou znacky neprehloupis. najlepsia bota je klipsova, ci uz ma prepinanie na chodenie je jedno, pokial nema, uvolnis klipsy a chodis.. osobne by som si vsak uz nekupoval lyziarky vecer, vtedy je noha "roztecena" a cca o pol cisla vacsia, co moze mat za nasledok ze lyziarka ktora ti bola v obchode dobra ti na kopci moze byt volna, co dokaze pekne liezt na nervy..
U viazania plati obdobne co u lyziarok, zalezi kolko vazis, pokial nemas nad 100 kg, nemal by byt problem s moznostou vyberu. Dnes su uz vsetky viazka na slusnej urovni.. dobre je pokial ma viazanie vyhadzovanie spicky smerom dozadu. Existju aj rotacne patky, ale tie su ojedinele a pokial viem aj drahsie. Pri kupe viazania je rozumne zobrat uz aj podlozku spajajucu patu so spickou, spevnuje to lyzu a zlepsuje drzanie / vypinanie viazania..
najdolezitejsim faktorom je vsak aky si lyziar. ako rekreacny lyziar si nekupuj raceove lyze, a tvrde lyziarky, inak sa namakas a nebude ta to bavit (prave race lyze maju spravidla najvacsie zlavy). rovnako pozor aj na tazke extreme carvy tie vedia dat zabrat na strmsej ziazdovke.
vseucelova lyza ma pomenovanie allround, alebo cross a polomer od cca 13 do 16 metrov..
nejako som sa rozpisal, ale dufam ze sa to dalo aspon trochu citat
tak hodne zdaru