AE92 - Trable s Kačenkou

všetko o tomto modeli

Moderátor: AndyGTP

Používateľov profilový obrázok
Rasťo
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
Kontaktovať používateľa:

AE92 - Trable s Kačenkou

Príspevok od používateľa Rasťo » Sobota, 12. Januára 2008, 09:41

Mám zdá sa dosť vážny problém. Včera cetou domov mi začal motor trochu drhnúť (tri krát nechcel ísť do otáčok, preblikávalo ECONOMY a akoby vo všeobecnosti "stratil dych"), postupne som začal čuť nejaké nepravidelné pískanie z motorového priestoru a voľnobežné otáčky sa držali nad 800 len keď som nestál na brzde, nemal zošliapnutú spojku, alebo nekrútil volantom - inak padali niekde k 500-600 ot/min.
Najskôr som si myslel, že to bude olejom, čo som tam dolial (pôvodne 15W40 Valvoline TurboV a dolial som 15W40 Valvoline MaxLife - dolial som cca 3 dl). Keď som však išiel večer od sestry domov, tak to bolo zaujímavejšie. Idem si idem a na tretej križovatke z ničoho nič po vyradení rýchlosti otáčky zas padli kua hlboko, rozblikala sa kontrolka dobíjania batérie a vypovedal posilňovač riadenia. Nejako som to z križovatky ešte dostal (boli za mnou autá), ale po križovatke zrazu hukot jak sviňa, kontrolka dobíjania ostala svietiť a spod kapoty sa kua fix - zadymilo. :cry: Motor som hneď vypol a zavolal segru - reku nech ma ide odtiahnuť. Keď prišla, tak som to skúsil nahodiť a po asi 5 sekundách divných zvukov spod kapoty sa motor ukľudnil a ja som to vytiahol na dvojke pekne domov do kopca. Auto je už v garáži a čaká na resuscitáciu.
Môj názor - sú dve možnosti:
1. Ložisko alternátora v prdeli - ak sa to ložisko postupne zadieralo (čo ložiská alt. 4A s viac ako 250 tisíc km vraj majú vo zvyku), mohlo to spôsobiť to občasné pískanie remeňa a padanie otáčok, keď bolo treba vyšší prúd. Zároveň ak sa zadrelo, tak je dosť logické, že sa rozsvietila kontrolka a remeň sa trel natoľko, že trochu zadymil. Nejde mi do hlavy ale to, že zas to "zadretie" povolilo a normálne som dosšiel domov + dnes ráno som to vtiahol do garáže (zas najskôr divné zvuky spod kapoty).
2. Je v prdeli čerpadlo posilňovača riadenia, alebo jeho ložisko - to by zodpovedalo tomu, že padali otáčky na voľnobehu (je naháňané remeňom z kľukovky) a tomu, že mi v križovatke z ničoho-nič odišiel posilňovač.

Váš názor???
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě

Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE

Rasťo
Vševed
Kontaktovať používateľa:

Re: Trable s Kačenkou AE92

Príspevok od používateľa Rasťo » Sobota, 12. Januára 2008, 11:22

Tak po povolení napínacích skrutiek alternátora a čerpadla hydraulického posilňovača riadenia, ktoré ešte evidentne nikto nikdy nepovoľoval (inak kvapaliny je tam dosť) mi po odobratí drážkovaných remeňov vychádza tak, ako som predpokladal - alternátor - od plynulého chodu má sakra ďaleko. Čerpadlo pracuje bez náznakov drhnutia a pazvukov pri otáčaní remenicou a má malinkú axiálnu vôľu, čo môže byť OK...
Stále to ale môže byť aj niečo iné...tak raďte...nerád by som vydrbal 10 papierov za nový alternátor a problémy budú pokračovať...

ondrik
Toyota guru
Dátum registrácie: Sobota, 14. Mája 2005, 08:57

Príspevok od používateľa ondrik » Sobota, 12. Januára 2008, 12:40

gabo predava altik z celdy, ja co som mal ae92 a celdu 5gen (sice 1,6) tak mali altiky rovnake...
Prius 2012 hybrid + LPG... lacnejsie to uz nejde :-)
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
Ex-Celica 92 1,6 STi 4A-FE
Ex-Corolla 89 5dHB 1,6 GL 4A-F

fajry
administrátor
Dátum registrácie: Pondelok, 26. Júla 2004, 13:45
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fajry » Sobota, 12. Januára 2008, 12:44

tipujem to na alternator. Dakedy davno na mojej corollke AE92 mi motor podobne skapinal ... az ma nechal za TO stat. Tak som to dotiahol naspat k vtedajsej frajerke a sused automechanik mi alternator zrepasoval. Stalo ma to 4500,- Sk.
Subaru Forester (IV/SJ) 2.0 CVT
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
ex: Subaru Forester (III/SH) 2.0D
ex: Avensis T22 sedan 2.0 D4D
ex: Toyota Corolla 1.6 E11
ex: Toyota Celica st165 turbo 4x4
ex: Toyota Celica st162 2.0
ex: Toyota Corolla 1.6GTi E9 liftback

Rasťo
Vševed
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rasťo » Sobota, 12. Januára 2008, 13:04

Alternátor je už von. Pôjde na repas do firmy v TN, lebo ma zabili ceny v servise Toyoty - nový alt 21 tisíc a nimi repasnutý po odovzdaní starého 10400,-Sk. :shock:
Len kua dúfam, že to bude ono, lebo ak nie, tak potom už fakt neviem... :(

Doplnenie:
Ma tak napadlo - čo ak je v prdeli čerpadlo obehu chladiacej kvapaliny? - tiež je naháňané remeňom (spolu s alternátorom). To by som sám už asi ťakžko dal dokopy - motor by musel von... :( To by mi hádam ale poriadne nechladilo motor a s tým problém nebol...no...verme, že to bol len ten alternátor...

Doplnenie 2:
Je predsa v prdeli to čerpadlo o behu chladiacej zmesy - úplne zahryznuté - ide pohnúť len v rozsahu cca 20 stupňov. Remene síce dostali zabrať, ale nič vážne, takže zatiaľ ostávajú. Motor síce von ísť nemusí, ale treba ho tak.či tak vybrať z uloženia a posunúť, takže to idem pekne zaviezť chalaniskovi do servisu...

Doplnenie 3:
Tak výmena stála 4 litre (z toho 2500 čerpadlo)...a Kačenka znovu ožila... :D

Rasťo
Vševed
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rasťo » Nedeľa, 27. Januára 2008, 10:47

Tretie dvere

Obrázky povedia viac ako 100 slov:
Obrázok Obrázok Obrázok
Problém bol spôsobený nejakým fakt ale poriadnym debilom, čo vyrobil cca 5kg vážiace plato z HDF dosky, ktoré navyše blbo odrezal, takže pri zatváraní dverí systematicky vytláčalo okno von, čo spôsobilo to, že tesniaca lišta bola odchýlená a všetka voda pekne stekala tam, kde nemala.
Vzhľadom k nedostatku času a k tomu, že potrebujem aby tie dvere požili maximálne do apríla, som ich zreparoval "po sedlácky" - polystyrén a dvojzložkový polyesterový tmel. Samo som odrezal cca 1 cm z plata, aby už netlačilo na okno. Tá páska je tam len pre istotu. Výsledok:
Obrázok

A ešte nejaké to foto pre Drgiho:
Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných