E11 - 4E-FE - Výmena Lambda sondy (aj E9 - 4A-F)

všetko o tomto modeli

Moderátor: AndyGTP

Používateľov profilový obrázok
Hupi
panic
Dátum registrácie: Utorok, 12. Decembra 2006, 00:37
Kontaktovať používateľa:

Re: E11 - 4E-FE - Výmena Lambda sondy (aj E9 - 4A-F)

Príspevok od používateľa Hupi » Pondelok, 30. Júla 2007, 14:09

chmelo napísal:Určite budú v pohode, veď Bosch lambdu vymyslel, len sú o dosť drahšie. Mrkni na link vyfukyonline, ktorý som hodil vyššie.
Hupi napísal:A co Bosch? Ta tiez urobi rovnaku robotu a je to Nemec. Ci kvalitou zaostavaju za Magneti Marelli?
A Bosal je na tom ako? Mate niekto skusenosti?
Toyota Celica 1991 1.6STi 4A-FE

drgi
Vševed
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Pondelok, 30. Júla 2007, 15:38

Bosal je na tom s kvalitou velmi zle (za tie peniaze), co som sa docital na ceskom fore. to radsej polske trubky, co sa za 2-3 roky rozpadnu rovnako a stoja polovicu.

btw, este k tej hrubke priruby - moze to byt aj menej, origo ma tusim 4-5 mm.
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km

Hupi
panic
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hupi » Utorok, 7. Augusta 2007, 00:21

drgi napísal:Bosal je na tom s kvalitou velmi zle (za tie peniaze), co som sa docital na ceskom fore. to radsej polske trubky, co sa za 2-3 roky rozpadnu rovnako a stoja polovicu.

btw, este k tej hrubke priruby - moze to byt aj menej, origo ma tusim 4-5 mm.
no moja ma okolo 8 mm ja v tom mojom aute tusim nemam nic original :( no tak keby bola nejaka priruba tak daj vediet ;) slo by to aj dobierkou? :)

chmelo
Toyota guru
Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 14. Augusta 2007, 13:14

drgi napísal:btw, este k tej hrubke priruby - moze to byt aj menej, origo ma tusim 4-5 mm.
Ja som použil originálnu prírubu, ktorá je naozaj okolo 4-5mm hrubá. Ako radil myslím drgi, odfajčil som z nej starú lambdu, opiloval jej pozostatky a nechal som narezať závit podľa novej lambdy.
Jediný problém je, že po jej naskrutkovaní na prírubu som to tam nemohol dostať, lebo závit na lambde bol o cca 3 mm dlhší a otvor na výfuku má len 15 mm priemer, takže mi to tam nešlo. Presahujúci závit som teda musel opilovať na priemer pod 15 mm, ale to je robota na 5 minút.
Namiesto starého tesnenia som použil cca 1,5mm hrubý klingerit - uhlíkové tesnenie, ktorý som vyrezal podľa príruby. Dúfam, že čosi vydrží :roll: Používal som ho aj na Jawke medzi výfukové koleno a valec a fungovalo v pohode.
Na pripojenie starého konektoru som nepoužil nalisované hliníkové rúrky. Problém bol v tom, že som staré káble nechcel cvakať moc blízko konektora a keby som to pripojil v celej dĺžke, tak by som mal dvojnásobnú dĺžku káblov.
V zmysle hesla "načo to robiť jednoducho, keď je to možné urobiť zložito" som po nadvihnutí jazýčkov vytiahol plechové vložky konektoru, rozkvedlal som koncovky a napojil lambdu na priamo do konektoru. Spoje som ešte pre istotu zapájkoval. Potom som pliešky vtlačil naspäť do konektoru. Dĺžka káblov sadla dokonale. Len si treba poznačiť v akom poradí sú v konektore káble zapojené ;-)
Lambdu som síce zapojil, ale zatiaľ som motor nenakopol :oops: Takže neviem, či to pomohlo, ale pevne dúfam, že áno. Potom dám vedieť ;-)
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C

drgi
Vševed
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Utorok, 14. Augusta 2007, 17:30

mne vbehol zavit do diery vo vyfuku bez problemov.

Hupi
panic
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hupi » Utorok, 14. Augusta 2007, 17:47

chmelo napísal:
drgi napísal:btw, este k tej hrubke priruby - moze to byt aj menej, origo ma tusim 4-5 mm.
Ja som použil originálnu prírubu, ktorá je naozaj okolo 4-5mm hrubá. Ako radil myslím drgi, odfajčil som z nej starú lambdu, opiloval jej pozostatky a nechal som narezať závit podľa novej lambdy.
Jediný problém je, že po jej naskrutkovaní na prírubu som to tam nemohol dostať, lebo závit na lambde bol o cca 3 mm dlhší a otvor na výfuku má len 15 mm priemer, takže mi to tam nešlo. Presahujúci závit som teda musel opilovať na priemer pod 15 mm, ale to je robota na 5 minút.
Namiesto starého tesnenia som použil cca 1,5mm hrubý klingerit - uhlíkové tesnenie, ktorý som vyrezal podľa príruby. Dúfam, že čosi vydrží :roll: Používal som ho aj na Jawke medzi výfukové koleno a valec a fungovalo v pohode.
Na pripojenie starého konektoru som nepoužil nalisované hliníkové rúrky. Problém bol v tom, že som staré káble nechcel cvakať moc blízko konektora a keby som to pripojil v celej dĺžke, tak by som mal dvojnásobnú dĺžku káblov.
V zmysle hesla "načo to robiť jednoducho, keď je to možné urobiť zložito" som po nadvihnutí jazýčkov vytiahol plechové vložky konektoru, rozkvedlal som koncovky a napojil lambdu na priamo do konektoru. Spoje som ešte pre istotu zapájkoval. Potom som pliešky vtlačil naspäť do konektoru. Dĺžka káblov sadla dokonale. Len si treba poznačiť v akom poradí sú v konektore káble zapojené ;-)
Lambdu som síce zapojil, ale zatiaľ som motor nenakopol :oops: Takže neviem, či to pomohlo, ale pevne dúfam, že áno. Potom dám vedieť ;-)
niekde som cital ze sa lambda vyvody nemaju pajkovat ...

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 14. Augusta 2007, 21:07

Možno som to mal nasliniť :mrgreen:
Meral som tú džúrku a tá má 15mm, lambda 18mm, takže ma ani matematika nepustila. A ani taký silný niesom :roll:
Nemáš tam výfuk z 1,3ky? Možno je pes tam zakopaný.
drgi napísal:mne vbehol zavit do diery vo vyfuku bez problemov.

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 14. Augusta 2007, 21:12

Hupi napísal:niekde som cital ze sa lambda vyvody nemaju pajkovat ...
Už som nemal inú možnosť, pliešky už boli dosť rozkvedlané a bál som sa, že by to časom pustilo. Nerobil som na nich nejaké cínové hrče, takže kvôli odporu by to malo byť v pohode. Skôr som mal obavy, aby som tam niečo neodpálil, ale to sa nechám prekvapkať na testeri :shock:
Ináč, čo sa týka odporu, niesom síce veľký elektrofonický maniak, ale myslím, že tie originálne hliníkové trubičky by potom robili väčšiu galibu ako trošku cínu. No neviem, čo vy na to ujovia Elektrónovia???

Rasťo
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rasťo » Utorok, 14. Augusta 2007, 22:19

Ak človek vie pájkovať a používať izolačnú pásku, tak nie je problém.
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě

Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE

drgi
Vševed
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Streda, 15. Augusta 2007, 09:27

chmelo napísal:Možno som to mal nasliniť :mrgreen:
Meral som tú džúrku a tá má 15mm, lambda 18mm, takže ma ani matematika nepustila. A ani taký silný niesom :roll:
Nemáš tam výfuk z 1,3ky? Možno je pes tam zakopaný.
nie, je to 1.6 vyfuk.

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Streda, 15. Augusta 2007, 09:34

Hmmm, tak potom neviem, že by montovali výfuky s rôznymi džúrkami na lambdu? Ono je otázne, či je ten môj origoš, ale vysiera tak. V konečnom dôsledku je to jedno. Ako sa hovorí, je to pudová záležitosť. Buď to pude, nebo nepude :mrgreen:

Jimmi
panic
Dátum registrácie: Streda, 21. Júna 2006, 16:27

Príspevok od používateľa Jimmi » Štvrtok, 16. Augusta 2007, 14:39

Nespočívá náhodou ten problém okolo pájení konektorů v tom, že lambda je v zásadě termočlánek a tudíž jeho výstupní napětí je závislé (také) na použitých materiálech.....? Nevím to jistě, jen mě to tak napadlo....
LB 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103-1500 bílá

herbobo
panic
Dátum registrácie: Pondelok, 23. Októbra 2006, 20:37

Príspevok od používateľa herbobo » Piatok, 24. Augusta 2007, 23:52

Caute chalani,teraz ideme zo svagrovcami na dovolenku ale po 10 sept. uz budeme doma.Svagor povedal ze vyrobi zo 10 ks.prirub aj zo zavitom a da aj tesnenie.Chce za to 150sk.Kto bude mat zaujem nech mi posle mail.

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Sobota, 25. Augusta 2007, 00:04

Jimmi napísal:Nespočívá náhodou ten problém okolo pájení konektorů v tom, že lambda je v zásadě termočlánek a tudíž jeho výstupní napětí je závislé (také) na použitých materiálech.....? Nevím to jistě, jen mě to tak napadlo....
Ak myslíš vyhrievanie, tak to by nemalo mať vplyv na údaje, ktoré lambda dáva karburátoru/vstrekovaniu. Je to totiž iný elektrický obvod, proste odporový drát, ktorý lambdu vyhrieva.
Skôr či to nebude mať vplyv na samotný senzor kyslíka, teda či to pájkovanie neovplyvní napätie vychádzajúce z neho.
K tomu by sa mal vyňadriť nejaký Ujo Elektrón a nie taký Cyro a Miro ako my dvaja (ozaj, v Čechách ste asi nepozerali Uja Elektróna, čo? To bola taká rozprávka ;-) )

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 28. Augusta 2007, 08:19

Nazdar kolegovia, konečne som sa dostal k tomu, aby som napísal všetko, čo som zistil ohľadne tých našich nešťastných lambda sond od Magneti Marelli. Zisťoval som info len o 4káblových, ponevač, nýbrž, protože som takú potreboval do Kačeny.
Pokúšal som sa zistiť nejaké to info od "odborníkov" predajcov, ale nakoniec som kombinoval informácie z netu. Ide o to, že ani oni nemajú jasno v tom, čo vlastne predávajú a napríklad na stránke vyfukyonline.sk máte síce na výber z dvoch značiek Magneti a Bosch, ale majú v tom bordel a napríklad ako náhradu za 12Wattovú Magneti ponúkajú 18Wattovú Boschku (tam je totiž uvádzaná ako 12W, ale na Boscháckej stránke som zistil, že je 18Wattová) a tak podobne. Majú z toho proste hokej.
No ništ, vyzistil, vykombinoval a dozvedel som sa totok:

SLU334 - (túto bral drgi) výkon vyhrievania 12W, signál 0,1 - 0,9 V, závit 18 mm, uzemnenie vyhrievania cez telo sondy

SLP 4108 - výkon vyhrievania 18W, signál 0,1 - 0,9 V, závit 18 mm, uzemnenie vyhrievania cez telo sondy

SLP 4109 - výkon vyhrievania 18 W, signál 0,1 - 0,9 V, závit 18 mm, uzemnenie vyhrievania cez kábel - izolované od obalu sondy

SLP 4100 - (uvádzaná ako náhrada za SLU334) výkon vyhrievania 12W, signál 0,1 - 0,9 V, závit 18 mm, uzemnenie vyhrievania cez telo sondy

SLP 4110 - výkon vyhrievania 12 W, signál 0,1 - 0,9 V, závit 18 mm, uzemnenie vyhrievania cez kábel - izolované od obalu sondy

Ja som kúpil SLP 4100, teda aspoň dúfam, lebo najprv mi poslali 18Wattovú a potom mi ju vymenili za 12 Wattovú, ale na krabičke bolo prečiarknuté 4110 a rukou dopísané 4100. Takže dúfam, že to bude v pohode.
Len sa ma nepýtajte, prečo som to opäť nereklamoval. Proste som už na to nemal nervy a s Drgim sme sa zhodli, že to uzemnenie vyhrievania (teda mínus) tam aj tak ide cez kábel (dva biele), takže by malo byť jedno, či je to cez obal, alebo cez kábel.
Lambda je už nahodená, len som ju ešte nebol prebehnúť. Keď to spácham, tak dám vedieť.
Držte si

PS. Najviac informácií som čerpal odtiaľto http://www.autocaros.pl/shop.php?a=uni&id=284&cat=0" target="_blank" target="_blank
sú tam aj jedno, dvoj a trojkáblové sondy. Info som pre istotu porovnával kade tade, ale táto stránka to má hádam najkomplexnejšie.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 20 neregistrovaných