chiptuning a športové filtre

Fórum o všetkom, čo vás zaujíma ...

Moderátor: Elvis

Používateľov profilový obrázok
kre
toyoťák
Dátum registrácie: Streda, 3. Mája 2006, 14:00
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kre » Štvrtok, 18. Mája 2006, 10:18

kici napísal: To preto, lebo cim je teplota nizsia, tym sa zmensuje aj objem vzduchu. Takze teply vzduch o objemu 1 liter obsahuje x jednotiek kyslika a studeny 1 liter obsahuje x-viac jednotiek kyslika.
[fakt sa nerozumiem do motorov, tak je to mozno trocha off-topic...]
pri rovnakom tlaku a objeme sa tam dostane viac kyslika. iny sposob ako ho tam dostat viac je asi zvysit tlak pri rovnakej teplote... zaklad k tomu bude asi ten sportovy filter, ze? :)

to, ze je sportovy zrejme znamena, ze ma vacsiu priepustnost, pri rozumnom zachovani funkcie filtra ako takeho. priblizne o kolko je menej ucinny ako "klasicky" filter? je vobec menej ucinny? alebo ten material z coho to vyrabaju je tak prevratny? myslim teda v reci motora, ci mu to nevadi... alebo kedy mu to zacne vadit.
Obrázok
Radšej mŕtvy ako druhý...

kici
toyoťák
Dátum registrácie: Štvrtok, 16. Marca 2006, 10:15

Príspevok od používateľa kici » Štvrtok, 18. Mája 2006, 10:39

Sportovy filter to neriesi, ten je len priepustnejsi, sanie v autach bez turba je podtlakove a priepustnejsi filter vytvara mensiu barieru v sani vzduchu, umozni ho tam nasat viacej, to vyuzijes pri vysokych otackach, ked ta uz filter brzdi.
S tym objemom a tlakom: to je princip turba, ktore ti stlaci vzduch, stlacenim sa sice nahrieva, ale medzichladic ti ho schladi. Tympadom mas viacej jednotiek kyslika na liter vzduchu, lepsie horenie, vecsiu ucinnost motora
Lexus IS 200 1G-FE
Toyota Corolla E12 1,4 vvti
Yamaha XTZ 660 TENERE
EX - Toyota Starlet EP82 JednacelatriXLi

kici
toyoťák

Príspevok od používateľa kici » Štvrtok, 18. Mája 2006, 10:49

K filtrom: Klasicky motorovy filter je papierovy. Sportove filtre su bavlnene, molitanove, alebo nieco v tom zmisle. Tieto filtre by sa mali este aj striekat specialnym olejom, ktory zvysuje ucinok filtracie a odpudzuje vodu. Tympadom ho mozes znova cistit a prat (papierovy vyperies len 2krat, prvy a posledny) a predlzujes jeho zivotnost. Filtracia u pouzitia znackoveho by mala byt dostacujuca. Ja som pred par dnami prefukoval filter a nenasiel som za nim (v sacej hadici) nejake usadenie prachu. Takze to asi dostatocne filtruje. :D
Lexus IS 200 1G-FE
Yamaha XTZ 660 TENERE

kre
toyoťák
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kre » Štvrtok, 18. Mája 2006, 12:13

vdaka za info, zas som o troska mudrejsi ;)
Obrázok

cahir
MX-5 guru s malým zmrdom
Dátum registrácie: Sobota, 1. Januára 2005, 12:39

Príspevok od používateľa cahir » Štvrtok, 18. Mája 2006, 14:25

kre: otazne je, ze ci ti to stoji za nejakych 6 litrov. . podla mna to moc nepocitis.
ja som tiez povodne rozmyslal nad KN kitom, ale za tie prachy.. na to kaslem. navyse stupne ti aj hluk. sice zvuk je vraj pekny, ale ak chodis viac mimo mesta, najma dialnica tak to nemusi potesit. ja mam sportovy tlmic vyfuku a je to tak na hrane, co sa hluku tyka.
ex: Corolla E12 1.4VVTi
ex: Mazda Miata Obrázok
Lexus IS200 Obrázok
Honda PCX

kre
toyoťák
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kre » Štvrtok, 18. Mája 2006, 16:41

ja som sa len teoreticky informoval, zatial nemam zaujem nic menit ;)
Obrázok

drgi
Vševed
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Štvrtok, 18. Mája 2006, 17:17

ak ma niekto vela penazi, tak si moze kupit toto:

http://www.tte.de/downloads/brochures/T ... rmance.pdf

J=je na to 3 roky zaruka, od oficialneho Toyota upravcu, toho by som sa nebal. Ale nechat si nejakeho pučmidráta, co pred 5 rokmi opravoval Zetory na JRD, sahat do motoru... :-)
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km

Mato
panic
Dátum registrácie: Pondelok, 9. Januára 2006, 15:39

Príspevok od používateľa Mato » Štvrtok, 18. Mája 2006, 22:23

ono tie reci ze spotreba dole a vykon hore, znamena ze ti zmenia charakteristiku motora, zmenia ti priebeh krutiaceho momentu a vykonu, v nizsich otackach mas viac krutiaceho momentu a tak nepotrebujes tak motor vytacat alebo hned podradit a tym vlastne setris, ale ked motor vytocis tak ma zakonite vacsiu spotrebu
Naposledy upravil/-a Mato v Nedeľa, 28. Mája 2006, 20:20, upravené celkom 1 krát.
Auris 1,6 2008
Avensis Verso D4D 2002
ex - Carina E 1,6l 16V 78kW 1997
ex - Yaris 1,0 1999
ex - Starlet 1,3 1992
ex - Subaru Legacy 2.5 115 kW 2002
ex - Lada Niva 1,7 59 kW 2005

tomastrnava
začiatočník
Dátum registrácie: Pondelok, 7. Novembra 2005, 11:19
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomastrnava » Piatok, 19. Mája 2006, 00:08

podla mna chiptuning nie je až tak od veci. čo ja viem tak auto od výrobcu musí splnat určite požiadavky na splodiny, hlučnosť, spotrebu a podobné veci. preprogramovaním riadiacej jednotky sa dajú tieto maličkosti určitým sposobom upraviť a dosiahnuť tak výsledkov očakávaných od zákazníka a nie svetového štandardu, ktorým sa musia výrobcovia uberať. musí sa to ale posudzovať individuálne podla typu auta, motora a toho čo od toho človek čaká. ak je niekto ochotný na úkor spotreby zvýšiť výkon asi to má zmysel
corolla E9 1991 hatchback
Obrázok

kici
toyoťák

Príspevok od používateľa kici » Piatok, 19. Mája 2006, 08:20

Filter sa da kupit znackovy uz od 2000SK.
K tomu hluku. Hluk sa zvysi len ak das plny od nizkych otaciek. Vtedy pocujes ako to pekne pracuje :wink: Inak ti to kulisu nemeni. Podla mna to zato stoji, vzhladom k tomu, ze zivotnost takeho filtra moze byt vpohode aj 50 tis Km
K ciptuningu by som sa priklonil, ak by sa jednalo o serioznu firmu, ktora by jednotku nastavila podla mojho motora, podla jeho charakteristiky, spravila by testy ako je to najlepsie, nie podla nejakej tabulky, ze takto to funguje. Ale to by som sa asi nedoplatil. To nastavenie od fabriky je vlasne kompromis medzi tisickami motorov. Na jednom sa da ovela viac, na inom len o trosku. Oni to nastavia tak, aby s tym neboli problemi ani na menej vydarenych motoroch. Ak sa chiptuning vydari, tak spotreba by mala ist dole, ak mate ten blby motor, tak mate smolu a serie sa to.
Lexus IS 200 1G-FE
Yamaha XTZ 660 TENERE

Mato
panic

Príspevok od používateľa Mato » Piatok, 19. Mája 2006, 10:43

bracho pracuje v k1 a vyrabaju vozidlo attack, boli s nim na meranie vykonu a pytal sa tam pracovnika ci tam chodia merat vykon s upravenimi riadiaci jednotkami, povedal ze vacsinou sa to viac pokazilo ako bolo predtym, ze vykon stupol vo vysokych otackach ale v nizkych otackach klesol krutiaci moment,
a robit chiptuning bez merania na vykonovej skusobni je o nicom, spoliehat sa na to co mi povie upravca a na subjektivne pocity ze to akoze lepsie taha :(
ked som chodil do skoly tak tam prislo na meranie vykonu civic type r ktory jazdi do vrchu a cely den sa bavili s nastavenim riadiacej jednotky, lebo mali programovatelnu jednotku,
cize keby som si dal preprogramovat riadiacu jednotku tak sa mi moze stat ze mi tam hodia hodnoty ktore mi sice zvysia vykon ale na bezne jazdenie to nebude vyhovujuce,
podla mna pri malych motoroch viac pomoze ked si upraceme auto a vyhodime vsetky zbytocnosti aby sme znizili hmotnost :D uz som vyhodil z kufra lopatu a retaze, zimnu zmes do ostrekovacov a este vselijake blbosti
Auris 1,6 2008
Avensis Verso D4D 2002
ex - Yaris 1,0 1999
ex - Starlet 1,3 1992

Mato
panic

Príspevok od používateľa Mato » Piatok, 19. Mája 2006, 10:44

u starletov ktore boli dovezene z rakuska treba vyhodit restriktor z nasavania a hned vykon porastie z 50kW na 55 kW
Auris 1,6 2008
Avensis Verso D4D 2002
ex - Yaris 1,0 1999
ex - Starlet 1,3 1992

kici
toyoťák

Príspevok od používateľa kici » Piatok, 19. Mája 2006, 11:18

Ja som mal ten restriktor a vykon som mal 55, bol to dovoz z nemecka, tak potom by som mal mat 60? Hmm
Lexus IS 200 1G-FE
Yamaha XTZ 660 TENERE

JJTom
panic
Dátum registrácie: Piatok, 18. Marca 2005, 07:57
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa JJTom » Sobota, 20. Mája 2006, 11:59

Ja som dal do Corolly Greena vložku......šišku som tam nechcel dávať a hlavne sa mi nechcše babrať z držiakom foltra....vložka tam je, ked treba ju vyperem a tahá si fajne vzduch....i tak tam mám čidlo...taaakže tak ludzé moje :lol:
Corolla E10 1,4 16V; r.v.96
Pneu Pirelli P6 195/50 R15
Sound: Pioneer...and Pioneer....and Bose...

Bruni
začiatočník
Dátum registrácie: Utorok, 17. Augusta 2004, 13:29
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bruni » Pondelok, 22. Mája 2006, 10:58

niekde na fore je fotka ako som to mal urobene ja na mojej toyote.mal som tam sparco sisku.zvuk bol nadherny a zmenila sa mi pruznost motora a to dost dramaticky,samozerejme k lepsiemu.kto videl ako jazdilo moje auto mi da za pravdu...neviem zodpovednne povedat kolko mi to zralo pred vymenou no so sportovym filtrom som dokazal robit v menste spotrebu pod 7 a mimo mesta aj pod 6l...
ex NISSAN PRIMERA GT
ex TOYOTA COROLLA E10

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných