Príspevok
od používateľa Rasťo » Utorok, 27. Septembra 2016, 11:09
[quote="sonnicek"]0W40 mobil (hustota oleja tak ako smutok vravel sa neodlišuje 5W40-ani 15W40 ale o tom by som mohol písať samostatný článok) [quote]
No medzi XW40 by nemali byť rozdiely...ale len pri zohriatí na pracovnú teplotu - to je práve to druhé číslo z W. To prvé číslo hovorí o viskozite za studena a verte mi, že ZZ-tká žerú olej práve za studena.
Takže ak máš auto v garáži, tak tam kľudne nalej 15W40 a ak ho parkuješ imrvére von, tak 10W40. No a potom je to o Tvojej schopnosti mať za studena "ľahkú nohu" a motor moc nevytáčať kým sa nezohreje. Ak však na tom jazdíš len mesto do 10 km, tak tam Ti asi nik moc neporadí.
Inak takéto "žravo olejové" šoky po výmene oleja sú spôsobené práve kombináciou krátkych jázd s vytočeným motorom a menenia oleja v predpísanom intervale (po novom už aj viac ako 15t km). Takže ak už to auto máte na mestské jazdenie (aj keď nechápem prečo by niekto kupoval 1,6L na mesto), tak aspoň meňte olej skôr ako v predpísaných intervaloch - je to značne lacnešie ako malá GO motora.
Ja mením v RAV-ke každých 10t km, aj keď je predpísané 15tkm, v Yarise každých 7-8t km, aj keď je tiež predpísané 15t km a v MR-ke a v Kačene vždy na jar, resp. na jeseň - tie majú minimálny nábeh, takže aspoň raz ročne.
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě
Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE