Príspevok
od používateľa AndyGTP » Utorok, 6. Augusta 2013, 15:34
no.. dlho som cital, velmi zaujimave skusenosti zo vsetkych stran. Mozem potvrdit, ze aj typci v Zlatych klasoch naozaj vedia co robia, a ze sa aj zvyknu skracovat piestnice. Otazku by som polozil este inak (nechce sa mi to pozerat v katalogu): Su jednotne tlmice pre AT200/ST202? Napriklad pri E11 boli dve varianty, ktore mali mierne odlisne parametre a konkretne dlhsiu piestnicu. Tie varianty s dlhsou piestnicou boli urcene na vychodne trhy ako tzv. Rough Road Package pre horsie cesty. Casto sa stalo, ze si niekto pomylil referenciu a stretol som sa uz aj s tym, ze sa vdaka "kratkej" pruzine a "dlhej" piestnici ozyval pri prepruzeni nejaky buchot od tlmica.
Neviem co je to vsak v Stevovom pripade. Ja osobne som s H&R spokojny na 3 autach (E11 som menil ja, Lexus som tak uz kupil), aj ked to jedno nejazdi aktualne (E9). Cudoval by som sa, ak by si to nemecki inzinieri zle zratali, nejde mi to k povahe ich vyrobkov, ale mozno to uz inzinieroval nejaky Turek, kto vie.
Zaraza ma rozdielnost udavanych dostupnosti u roznych vyrobcov. Podla vami zhrnutych udajov by som sa priklonil k problemu s vahou (+100kg), co ale nekoresponduje s Adovym tvrdenim, ze aj jemu to robilo na AT200. V normalnom pripade by som na zaklade mojich viacrocnych skusenosti nebral dostupnost/nedostupnost u roznych vyrobcov uplne smerodajne, pretoze napr. aftermarketovi vyrobcovia zvyknu robit pre E10 a E11 rovnake znizene pruziny odlisene jedine podla tuhosti v zavislosti od vahy (typicky priklad je, ze pre diesel a GTi verzie boli vzdy tuhsie pruziny predne). Avsak ak si pozriete KYB katalog alebo OEM cisla vyrobcu, tak E11 a E10 ma ine pruziny a ine referencie. V praxi sme to potom pozerali na pruzinach a dospeli sme k tomu, ze aftermarketovi tuneri spravili urcite zjednodusujuce opatrenia, aby dany vyrobok sedel na obe verzie. Boli tam male odchylky, ale nedochadzalo k tak vaznemu nekomfortu, ako popisuje Stevo. Tam musi byt problem inde.
Zameral by som sa urcite aj na spravnost montaze. To, ze pismena budu hore nohami by som neriesil - dolezite je namontovat pruzinu na spravnu stranu (v pripade ze su obe predne odlisne) a najma spravnym smerom. To sa vsak neda generalizovat - je nesmierne dolezite novu pruzinu zlozit presne v tom smere, ako bola ta stara (dlha, OEM) namontovana uz od vyroby. Vdaka tomu sa nepomylis. Na smer pismen sa treba vysrat. Preto by som na 100% skontroloval este raz tie predne pruziny a spravnost ich vinutia vzhladom k osi tlmica a vzhladom na dosadacie plochy v tanieroch (miskach) pruzin. No a zamysli sa aj nad dlzkou tej piestnice povodnej, ci naozaj nie su nejake male nuansy v ich dlzkach ako som spominal v pripade E11.
JCE10L (2JZGE) // GSU35L (2GRFE) // EE111 (4EFE) // AE86L (4AGELK) // AE82L (4AGE) // AE92L (4AGE) // SXA11L (3SFE)