Fúúúha....celkom zaujímavá debata na dlhé zimné večery
Čo sa týka konkrétneho auta, tak je jasné, že ho treba pozrieť....to je bez debaty
Pokaziť sa dá všetko a existujú indivíduá, ktorým by som nedal strážiť ani betónové schody, lebo som si istý, že by aj tie dokázali do*ebať...poznám týpka, ktorý nechal zadrieť 4A-FE v jedenástkovej Corolle (Rasťo a spol. by o tom tiež vedeli povedať svoje) a vrcholom snáď bol týpek, ktorý zničil 4E-FE...to považujem za vrchol, pretože keď už nijaké iné, tak tieto dva motory môžu frčať snáď donekonečna, pokiaľ im človek dá aspoň základný servis...olej, sviečky, filtre a samozrejme benzín
Ja až taký odborník niesom a čo sa týka 2ZZ-GE a GZE, tak určite viac informácií má nasosaných napr. Srandista...to som konieckoncov vravel aj Maxovi
Ale poviem to takto...nič nieje zadarmo a pokiaľ chcem mať niečo výnimočné...čo si myslím, že tieto dva motory celkom aj sú...tak treba rátať s tým, že to "navyše" bude vyžadovať aj "navyše" starostlivosti a tým pádom aj nejakú tú korunu navyše...už len keď zoberiem kvalitu našich ciest, tak treba rátať s tým, že bude napr. podvozok trpieť viac ako ten štandardný....
Čo sa týka motora, tak platí to, čo už spomínali chalani....častejšie kontroly a výmeny, poriadne náplne a u tlačenky aj minimálne 98 oktánový sirupčok
Ja som k Rollke prišiel viacmenej ako slepý k husliam a až na pár drobností som neriešil nič...je fakt, že keď ju brácho dovliekol z DE ako predvádzačku, tak sme riešili dosť vážny problém s kompresorom, ktorý sa ale nakoniec podarilo vďaka intervencii pána X zo žilinskej TOY vyriešiť v rámci záruky (ktorá mala o pár týždňov končiť)....pri cca 50tisícoch sa ozval hnijúci kastról výfuku (čo ja osobne vidím ako kombináciu miernej fušeriny v TTE a dosť vysokých teplôt výfukových plynov, keď sa autu nakladá...brácho dal vyrobiť kastról aj s koncovkami vo firme AMA za cca tretinovú cenu, čo by stála náhrada z TTE...
Ešte v rámci prevencie sa vymenila rozvodová reťaz pri tých 50 tisícoch, čo ale považujem za bežnú údržbu....hlavne pri tomto type motora. Ja mám trochu výhodu, žeRolla je rok výroby 2005, takže problém so skrutkami na vačke by mal byť zažehnaný, teda pokiaľ je pravda to, čo som čítal, že problém bol vyriešený koncom roka 2002, ale preventívna kontrola nikdy na škodu nieje.
Viac by som sa ale obával o peňaženku z dôvodu, že niektoré typy ľudí nevedia kedy prestať (dúfam, že to nebude čítať môj brašulo

) a začnú "vylepšovať"....nové tlmiče s pružinami, ktoré sa museli po nejakom čase reklamovať kvôli zadrhávaniu a auto stálo tri mesiace na špalkoch (eibach...ak nemusíte, tak nekupujte - pozn. autora), nejaké tie podvozkové prvky, kotúče, platničky, muzika, fólie sem, fólie tam, priame sanie od KN, kolesá na leto, kolesá na zimu.....a tak podobne....no škoda mlčať