Dneska mi jeden sikovny mechanik z KE vymenil prerezanu manzetu na pravej poloosy a chcem sa s vami o tom podelit a dufam,ze to niekomu z Vas do buducna pomoze.
Na zaciatok som si zacal zhanat novu manzetu. Po navsteve v Toyote som sa radsej rozhodol najst nieco na internete. Podarilo sa mi zohnat manzetu od firmy SPIDAN za necelych 7,28€ (spolu so stahovacimi kruzkami) Dalej som musel zakupit prevodovkovy olej, kedze vymena NIE JE (!) mozna bez vybrania celej poloosy a vypustenia casti oleja.
V skratke povedane je potrebne odmontovat koleso, odskrutkovat skrutky ktore drzia brzdny domcek (po odmontovani bol zaveseny pomocou drotu na pruzinu tlmica),odpojit snimac ABS, zvesit kotuc, vyskrutkovat maticu ktora je uistena zavlackou a korunovou poistkou a nakoniec vytiahnut celu poloos vonku.
Kedze Japonci to tak skvelo vymysleli, je potrebne odmontovat vsetko z prava do lava aby sme z pravej strany mohli nasunut novu manzetu. To znamena zacat poistnym kruzkom, protiprachovym kruzkom, puzdro vnutorneho klbu, trojitym unasacom a spony z manzetou, potom vyvazovacim kruzkom. Doplni sa potrebne mnozstvo vazeliny, nasadi a upevni sa nova manzeta a vsetko sa o5 posklada.
Poloos s novou manzetou sa namontuje na svoje povodne miesto a po dokonceni sa doplni olej, ktory vytiekol po odstraneni poloosy z prevodovky. (cca 1,1l)
Pri tejto oprave bolo auto vo vyske cca 35cm od povrchu pomocou rucneho zdvihaku a podlozenych drevenych hranolov.
Ak by niekto mal konkretnejsie otazky tak rad odpoviem, pretoze iste som viacej veci zabudol napisat.
http://www.upnito.sk/imggal.php?viewGal ... b66015c244
E10 - Výmena manžety na prednej poloosy
Moderátor: AndyGTP
-
purplesticks
- nula
- Dátum registrácie: Streda, 13. Októbra 2010, 15:25
-
tofak
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Nedeľa, 29. Júna 2008, 21:22
Re: E10 - Výmena manžety na prednej poloosy
Doplnim moje skusenosti (starsie Toy a tie co hrdzveju von)
Koleso dajte dole, ale len na to aby ste vybrali zavlacku poloosi v naboji, potom ho nahodte nazad a auto pustite dolu zo zdvihaka. Vecsinou byva ta matka zapecena a uz ked je vsetko rozobrate neda sa povolit a potom staci ked niekto zabrzdi a druhy silny tu matku povoli
Dva sroby z tlmica dole a vyvalit kotuc nabok, trochu zabocit volantom a poloos zatlacit dnu.
Z prevodovky je netreba trhat von, ale len prestrihnut kovovu pasku (aj tak sa bude musiet)
a vybrat to, vnutro ostane v prevodovke a ziaden olej nevytecie.
Dalej uz ako je pisane a ten prevodovkovy klb zasponovat uz na aute.
Koleso dajte dole, ale len na to aby ste vybrali zavlacku poloosi v naboji, potom ho nahodte nazad a auto pustite dolu zo zdvihaka. Vecsinou byva ta matka zapecena a uz ked je vsetko rozobrate neda sa povolit a potom staci ked niekto zabrzdi a druhy silny tu matku povoli
Dva sroby z tlmica dole a vyvalit kotuc nabok, trochu zabocit volantom a poloos zatlacit dnu.
Z prevodovky je netreba trhat von, ale len prestrihnut kovovu pasku (aj tak sa bude musiet)
a vybrat to, vnutro ostane v prevodovke a ziaden olej nevytecie.
Dalej uz ako je pisane a ten prevodovkovy klb zasponovat uz na aute.
0. od 24.11.2018 aj UFO - 1,8 i-Vtec 103kW
1. Corolla E11 - 4ZZ-FE
2. Carina TA62 (r.v.1982) - 3T
Ex: Starlet darca EP 82- 4E FE
Ex: Starlet EP82-2E E,swap 4E FE(62 kW)
Ex: Carina 2- 4A FE(74 kW)
Ex: Carina E- 4A FE(85 kW)
Ex: Corolla AE86- 4A GE
1. Corolla E11 - 4ZZ-FE
2. Carina TA62 (r.v.1982) - 3T
Ex: Starlet darca EP 82- 4E FE
Ex: Starlet EP82-2E E,swap 4E FE(62 kW)
Ex: Carina 2- 4A FE(74 kW)
Ex: Carina E- 4A FE(85 kW)
Ex: Corolla AE86- 4A GE
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných