Vážení priatelia športovci, s dovolením sa po dlhšej dobe sa vrátim k tejto plodnej téme
Na manželkinej Karolíne sa prejavil podobný problém s preraďovaním z vyššieho na nižší prevodový stupeň. Ja som si to moc neuvedomoval, keďže podraďujem s medziplynom, ale jej to vadilo, tak som skúsil jazdiť bez medziplynu a co myslíte pane doktore? Mněl ho tam!
Najprv som v rámci svojho bezhraničného optimizmu začal hysterčiť, že sú synchróny na ceste do večných lovíšť, ale aby som zachoval dekórum správneho toyoťáka, zvalil som to na "NEJAKÚ BLBOSŤ" a dobre som spravil.
Podozrenie padlo na nedostatočné vypínanie spojky, takže som sa rozhodol odvzdušniť jej hydraulické ovládanie. Robota na 5 minút aj s cestou

Toť postup:
1. pripravil som si hadičku...najlepšie priesvitná, napr. z motobatérie, čistú a suchú sklenenú fľašku s presnidávky a cca deci brzdovej kvapaliny
2. na očistený odvzdušňovací ventil som nasadil hadičku a ponoril ju do fľašky, kde som predtým nalial cca poldeci brzdovky, aby bol koniec hadičky ponorený, nech je vidno unikajúce bublinky
3. potom som zavolal okolopobehujúceho suseda "S", ktorý mi poslúžil ako stláčač spojkového pedálu. Pedál "P" stlačil a držal stlačený, ja som 8 mm kľúčom uvoľnil ventil a tlakom spojky sa ovládacie rameno vrátilo do pôvodnej polohy a vytlačilo vzduch z hadičky a následne trochu kvapaliny von. Akonáhle sa rameno vrátilo, ventil som zatiahol späť. Sused S znovu spojku našlapal a podržal stlačenú a znova som ju vypustil. Takto sa to opakovalo, kým už nešli bublinky.
Netreba ale zabudnúť sledovať hladinu kvapaliny v nádržke, nech moc neklesne a nenacucne si vzduch do systému. Prípadne ju treba dopĺňať priebežne.
4. potom som už len dolial brzdovku po rysku do nádobky a fertik mariško. Keď bude viac času, tak to asi zopakujem a vymením kvapalinu komplet rovnakým postupom.
Už pri pohľade na pohyb toho ramena bolo vidieť, že sa pohybuje o čosi viac a tiež začalo viac vŕzgať ako obvykle, tak som ešte stiahol tú manžetu a prestrekol som ho vnútri olejom na motoreťaze...ale to už sa rozoberalo kdesi inde.
V podstate klasické odvzdušnenie bŕzd...takže nič svetoborné, ale problém je odstránený

Karolína zas podraďuje ako má...samozrejme, pri vyšších rýchlostiach to je vždy rýchlejšie s medziplynom, ale hlavne, že sa dá hladko preraďovať pri normálnej jazde v meste.