Poruchy štartovania 4A motorov - repas štartéru - postup

všetko o tomto modeli

Moderátor: AndyGTP

Používateľov profilový obrázok
Rasťo
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
Kontaktovať používateľa:

Poruchy štartovania 4A motorov - repas štartéru - postup

Príspevok od používateľa Rasťo » Štvrtok, 22. Novembra 2007, 18:31

Príznaky :
Snažíš sa naštartovať, počuješ ako cvakne pastorok štartéra, ale ani prd netočí... :?
Príčiny :
1. Odídená poistka štartéra (nájdeš podľa užívateľského manuálu)
2. Vybytá baterka
3. Uvoľnené/odpojené konektory privádzajúce prúd k šatertéru
4. Štartér je v prdeli (nový stojí cca 8-10 tisíc podľa toho, či je genuine Toyota, alebo aftermrket) :?

Riešenie problému č.4 :
1. Odmontovať štartér z bloku motora
Obrázok Obrázok
- štartér je pripojený dvomi kontaktmi (jedna skrutka osmička a jeden nasúvací konektor); najlepšie sa zapájali a odpájali zo spodu (bolo treba ľahnúť pod auto)
- k bloku motora je pripevnený dvomi 14-tkami skrutkami; k hornej (na obrázku) sa dostaneš v pohode, ale na odmontovanie spodnej treba ľahnúť pod auto
- vybrať a založiť štartér bolo tak trochu ako dostať "ježka z klece", ale šlo to
2. Rozobrať štartér
Obrázok Obrázok
- odskrutkovať dve priebežné dlhé skrutky, ktoré držia telo startéra pokope
- odskrutkovať dve skrutky pripevňujúce alektromagnet (ovládajúci pastorok a hlavné kontakty elektromotora) od tela štartéra
- odskrutkovať dve skrutky krytu elektromotora
- na samotné rozobratie je nutné trocha "presviedčania" - ono je to do seba akoby nalisované, ale pri skladaní to pekne do seba zapadlo a skrutky to parádne pritiahli - no problem
3. Detekcia problému
Obrázok Obrázok
- prívod hlavného mínus pólu na vynutie statora elektromotoru (v mojom prípade bol odpálený - normálne som ho na pôvodné miesto priletoval (trocha sedlácke, ale mám dojem, že chlapci v JP to neurobili pôvodne o nič lepšie)
- uhlíky a pružinky ktoré ich pritláčajú (musel som sa pohrať aj s jednou pružinkou, lebo dva protiľahlé uhlíky boli zodraté viac - pružinku som trochu "presvedčil" - prihol som ju tak, aby sadla na skoro nezodratý uhlík tak, ako sedeli ostatné na iných uhlíkoch)

Ak sa Vám nechce štartér rozoberať, alebo si na opravu netrúfate a ste z BA ;-) , tak navštívte http://www.rmteam.sk/
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě

Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE

Používateľov profilový obrázok
kici
toyoťák
Dátum registrácie: Štvrtok, 16. Marca 2006, 10:15

Re: Poruchy štartovania 4A motorov

Príspevok od používateľa kici » Pondelok, 19. Mája 2008, 00:51

Mna to teraz caka :( cvaka a cvaka, niekedy akoby ho uz aj islo zastrcit, ale len tuk a skonci. Ale nastastie nastartuje po 2-15 otoceniach klucom(uz take 2 mesiace) problem hlavne v vlhkom prostredi a kedze teraz prsi... Asi sa do toho pustim, kym sa to celkom nepodrbe. Len ten pristup :evil:
Lexus IS 200 1G-FE
Toyota Corolla E12 1,4 vvti
Yamaha XTZ 660 TENERE
EX - Toyota Starlet EP82 JednacelatriXLi

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní