aká búrlivá diskusia, hehe.. I like it
cahir, áno, ja si veľmi dobre uvedomujem obmedzenia aké to má. Ako píše aj smutok - je to vec priorít. Pre mňa je priorita aby som si mohol pustiť skladby čo chcem, zachovať (pokiaľ možno) origo vzhľad a aby to bolo za prijateľnú cenu. Samozrejme, otázka je čo je to prijateľná cena. Pre mňa je napr. tých 100€ znesiteľných, ktoré som ochotný za takéto zariadenie dať v blízkej budúcnosti. Ak by to malo byť povedzme 200-300€ tak sa na to v blízkej budúcnosti vykašlem, ja mám kde dávať peniaze, resp. vedel by som ich (z môjho pohľadu) využiť aj efektívnejšie.
Dôvod prečo sa mi zatiaľ Xcarlink pozdáva je nasledovný:
- zachovanie origo vzhľadu
- možnosť prehrávania vlastných skladieb (či už z karty alebo USB kľúča) pri zachovaní istej kvality (nedegraduje kvalitu zvuku ako napr. FM transmitter)
- mám doma xyz nevyužitých SD kariet (1GB, 2GB karty..)
- nepoužíva sa na 12V zásuvku (aneb pri počúvaní mám cig. lighter voľný a môžem napr. pripojiť GPS navigáciu, telefón...)
- spĺňa moje vyššie uvedené požiadavky pri zachovaní pomerne slušnej ceny (pre mňa)
Otázka či je to drahé je podľa mňa irelevantná. Ako hovorí môj svokor - buď na to mám alebo na to nemám. Ja k tomu vždy dodávam - a či som ochotný za to toľko zaplatiť. Za ten Xcarlink áno, za ten Parrot ja už nie. Inak ten parrot mi trošku pripomína nejakú mini GPS navigáciu, bál by som sa aby to neprovokovalo nejakých ľudí (kedže by som to mal v tom stredovom tuneli, tak ako to máš Ty cahir), ten Xcar mi príde v tomto taký nenápadnejší (a zase stále to odpájať a pripájať sa mi nebude chcieť).
Takisto je v mojom prípade irelevantná otázka napr. ovládania rádia z volantu, IS200ka nič také nemá, takže dôvod na kúpu Xcarlinku to v mojom prípade určite nie je.
K tej štruktúre a songom - uvedomujem si aké to má obmedzenie, ale toto nie je pre mňa rozhodujúce. Čiastočne to u mňa kompenzuje množstvo nevyužitých SD kariet, 6 adresárov na kartu som ochotný zniesť, aj tak väčšinou počúvam nejaký ten svoj stály okruh skladieb (to by pokryli napr. 2,3, možno 4 karty, neviem) + nejaká karta, ktorú by som pravdepodobne častejšie aktualizoval (nejaké nové songy a pod). Samozrejme, že komfort je úplne iný ako pri Parrote, no na druhej strane mal som aj CD s nejakými 160 mp3-kami v jednom adresári a netrhalo mi to tak žily, aj keď samozrejme dostávať sa napr. na skladbu č. 95 nie je nič príjemné. Osobne by som to ale asi takto neplnil, ani na tých 99 na adresár by asi nedošlo. Ideálne by ešte bolo, keby to vedelo prehrávať flac-y, radšej si totiž pustím 10 skladieb v perfektnej kvalite ako počúvať 300 skladieb v priemernej alebo podpriemernej kvalite (samozrejme nehovorím o 10hod cestách). Ale 320kbps by mi malo stačiť, teraz je mi ťažko súdiť či a ako to degraduje zvuk a či by bol vôbec počuť nejaký rozdiel na súčasnom audiu napr. nejakej 320kbps mp3 vs nejaký kvalitný 1000+ kbps flac. Poradie skladieb predpokladám, že by som vyriešil pomocou názvu skladby, ale je pravda, že netuším či na priradenie skladby nemá nejaký zvláštny kľúč (napr. dátum nahrania, toto by pre mňa mohlo byť obmedzujúce).
Ten ipod k tomu je dobrá myšlienka, ktorú nezavrhujem, ale pristúpil by som k nej asi až vtedy pokiaľ by som zistil, že holý Xcarlink mi už nevyhovuje. Osobne tie apple výrobky moc nemusím, ale pokiaľ splnia svoj účel tak prečo nie. Otázna je len cena či by som bol ochotný za to toľko zaplatiť, xcar + ipod by už cenovo mohol byť niekde o dosť vyššie ako som ochotný dať za takýto upgrade audia (resp. možnosti prehrať v aute vlastnú hudbu). Teda to len v prípade kúpy naraz, keby som to riešil s istým časovým odstupom separé tak by som sa nad celkovou cenou asi moc nezamýšľal.
Čiže zhrnuté - pokiaľ možno nedegradovať veľmi dobrý sériový zvuk audia v ISke, obmedzenie pri listovaní adresárov/skladieb mi až tak nevadí, takisto aj tých 6CD som ochotný zniesť, cena cca do 100€, jediný otáznik je priraďovanie skladieb a teda ich poradie - to by mohlo byť (z môjho pohľadu) jediné vážnejšie obmedzenie toho Xcarlinku.