rozhodol som sa že miesto roztrúseného dotazovania a naháňania rôzných súčiastok založim vlákno ktoré bude dokumentovať/podporovať moju snahu
o čiastočnú renováciu/skultúrnenie môjho čerstvo nadobudnutého vozidla - Toyota Corolla E11 1.4 4E-FE , Liftback, na prvý pohľad STD (podľa papierov vykuchaná Linea Terra), 1997, odhadom 180 000 - 200 000 nabehaných, 122 000 tachometrových km, foto bude časom
Ľahký úvod, alebo ako to všetko začalo
Ešte niekedy minulý rok som sám sebe nasadil chrobáka že by nebolo od veci splašiť nejaké auto. Toyoty sa mi vždy páčili len som ich mal nejako zafixované ako pomerne drahé ergo nedostupné. Po tom čo som prebehol bazarové stránky a zistil som že E11 sa tahajú často ďaleko cez kilo (to bolo ešte pred poklesom cien) som sa začal pozerať po iných značkách ... klasicky sa mi stále nič nepozdávalo, prípadne ak som sa pre niečo nadchol tak mi to bolo vyhovorené (Impreza a podobne) ... až som nakoniec pomerne impulzívne počas jedného popoludnia reagoval na inzerát na až príliš nápadne lacnú Corollu, s tým že som sa zaoberal myšlienkou že by som poopravoval mal fajn spoľahlivé vozenie za rozumné prachy. Nedostatky zistené na mieste ma (naštastie/bohužial - čas ukáže) vzhľadom na cenu neodradili a auto som kúpil. Je to celkom irónia že po všetkom tom študovaní a košatých prípravach som nakoniec kúpil niečo takéto asi mám fakt rád japonské autá alebo tak niečo
Teraz tá zábavná časť
Potom čo som všetko poriadne prekutral a popozeral (a navštívil miestny servis) začali vyliezať aj veci s ktorými sa predajca extra nechválil. Jeho prístup, finty a momentálne ignorantstvo tu nebudem rozmazávať. V podstate si za to môžem sám mal som si dávať väčší pozor.
Prečo projekt ?
Celé som to okrášlil prídomkom "projekt" kvôli tomu že do toho stavu v akom by som to chcel mať to asi na "jednu návštevu servisu" nedostanem pokiaľ mu nechcem zdvojnásobiť hodnotu. Budem to musieť všetko pozháňať/povybavovať ergo investovať svoj čas.
Zoznam
Zatiaľ ak nevylezú dalšie prekvapká sa chystám na nasledovné nákupy/opravy (zoradené podľa priority, pokiaľ sa v tom zozname dostanem je otázne):
- rozvody (že vraj by mali ešte 30-40 tisíc vydržať, ale dobrá paranoja nie je zlá)
- ostatné remene - čvirikanie
- filtre (vzduch, palivo, kabina - ten je kompletne zapchatý)
- náplne (zatiaľ brzdová, chladiaca, hydraulická kvap. , olej by mal byť vymenený ale dlho ho tam nenechám)
- spojka (povozím sa uvidím či ešte vydrží)
- nejaké tesnenia na vyfúku, ked sa zadarí bude zlé len to kade viditeľne preráža dym
- prachovky/dorazy na predné tlmiče rok to jazdilo bez toho, podľa mechanika nedobrá vec
- nastaviť svetla resp. ich dať dokopy pôvodné boli vymenené za Depo majster čo to robil tam dal motorčeky len naoko nezapojil ich a jeden vyzerá zle osadený, uchyty resp. ich spondá časť zo závitom je pootrhaná
- vypátrať/overiť pravdepodobnú príčinu/existenciu skratu - za týždeň státia vonku mi kompletne vybilo novú baterku
- brzdové platničky
- sviečky
- výmena zámkov na dverách, jeden nefunguje tak ako by mal
- splašiť originál držiak baterky
- lišta nad osvetlenie značky - dočasne si vypomôžem jednou z búračky (predbezne rezervovana na vrakovisku)
- prestreknúť/pretmeliť blatník (nejaké hovado ho po drobnej kolízii prestreklo "cez tesnenia" a blinker osadilo na PUR penu
- prestreknúť/pretmeliť strechu (ako neskôr vysvitlo že vraj na ňu niečo padlo, opravené pravdepodobne tým istým hovadom čo robilo blatník)
---------------------------
Uvidím čo tam ešte pribudne, predchádzajúci majitelia/majitel robil len tú najnutnejšiu údržbu a celkovo sa s Toyotkou príliš nepáral v zmysle hesla japonec vydrží.
Kopec ostatných detailov ako komplexné vyčistenie interieru a podobne esteticko pocitové prkotiny ani nebudem spomínať.
Takže držte palce nech mi vydrží nadšenie a nemusím ho poslať ďalej