Teryiaki
Jedná sa o relatívne jednoduchý a celkom chutný sladko-ostrý pokrm, ktorému dodáva chuť marináda/omáčka. Potrebovať budeš toto:
Na omáčku:
obyčajnú sojovú omáčku
sladkú sojovú omáčku
pomarančovú šťavu (with pulp - s dužinou)
hnedý (trstinový) cukor
saké (stačí aj biele víno)
med
zázvor
cesnak
chilli papričky
Na samotné jedlo:
kuracie mäso (naj vykostené a na kocky nakrájané horné kuracie stehná)
ryžu
Teryiaki omáčka
Je to celkom easy, len treba mať trpäzlivosť. Do menšieho kastróla vylej celú obyčajnú sojovku a cca polovicu zo sladkej sojovky. Pridáš 2dl pomarančovej šťavy, 1dl saké (alebo 2dl bieleho vína) a jednu polievkovú lyžicu hnedého cukru. A ideme variť - pekne pomaly priviezť do varu a !!!pomaly!!! za občasného miešania variť (nech sa Ti cukor neprichytí o dno kastróla). Spočiatku to bude len taká hnedá vodavá žbrnda, ale potupne zistíš, že to celkom pekne vonia a po nejakej pol hodine, keď sa voda z toho trochu odparí pridaj ešte jednu polievkovú lyžicu medu. Medzičasom si olúp zázvor a očisti cesnak. zázvor nastrúhaj totál na jemno a za vrchovatú čajovú lyžičku ho pridaj do omáčky. Zober dve (ak nemáš rád moc štipľavé, tak stačí jedna) chilli papričky, "vykôstkuj" ich (proste všetko to jadierkaté vnútro musí preč), úplne na drobno ich nasekaj a pridaj do omáčky. Keď ostane tej omáčky cca polovičné množstvo oproti tomu na začiatku varenia, pridaj dva strúčiky rozpučeného cesnaku a povar ešte 10 minút (cesnak dávaj fakt až na konci, inak Ti to zhorkne).
No a omáčka je hotová. Ja keď ju robím, tak ju mám na 4 varenia a jej príprava (teda hlavne jej varnie) mi trvá asi poldruhej hodiny.
Samotné jedlo:
Na kocky pokrájané mäso si ešte pred prípravou omáčky daj do malej mysky a pridaj trochu oleja (mäso sa musí tým olejom obaliť, ale netreba ho dávať nejako veľa). Mäso nesoľ! - omáčka bude sama slaná dosť od sojovky.
Nechaj poriadne rozpáliť teflónovú panvicu a flákni na ňu to mäso. Ešte kým ho zatiahne, pridaj pár lyžičiek omáčky - mäso chytí hnedavú farbu a nepustí tak veľa vody. Pri vysokej teplote za stáleho miešania ho dus asi 10 minút. Keď mäso pustí šťavu, pridaj ešte trochu omáčky, zakry ho a nechaj na slabom ohni dusiť kým sa voda neodparí. Pred dokončením môžeš pridať ešte na kocky nakrájanú sladkú papriku - len aby sa nejakých 10 minút dusila s mäsom a zžila s výpekom.
Ryžu uvar "obvyklým spôsobom" - toto ma vedelo v kuchárkach riadne vytočiť

- vždy som si robil ryžu len vo varných sakloch a stálo to za prd - chcel som si uvariť ryžu normálne a nevedel som ako na to - nakoniec mi poradila segra (to som mal 15). Finta je jednoduchá - pol šálky ryže a celá šákla vody. Do vriacej vody pridaj čajovú lyžičku korenia na ryžu a vysyp tam samotnú ryžu. Var predpísaný počet minút, ale pred vypnutím skús, či je uvarená. Po odstavení zlej zvyšnú vodu. Ja používam ryžu UncleBen´s, takže je uvarená za chvíľu a vody tam trochu vždy ostane, ale ak robíš klasickú ryžu, čo sa musí variť 20 minút, tak si radšej daj trochu viac vody, aby Ti tá ryža neprihorela (to je kua iný smrad).
Keď máš už ryžu uvarenú a mäso hotové, tak mäso prehoď na tanier, ale tak, aby Ti ostalo v panvici trochu výpeku. Pridaj do výpeku trochu omáčky a daj panvicu na oheň. Vysyp tam ryžu a pár minút ju popraž v tej omáčke - ryža pekne zhnedne a chytí úplne inú chuť.
Dobrú chuť: