Príspevok
od používateľa jarson » Štvrtok, 16. Októbra 2014, 20:23
vandal:
kedze jazdis dost vela po meste v kolkonach, je možne , že to bude len svieckami. ono sa totiz pri takomto jazdnom rezime niekedy deje to , že sviecky pracuju pri mensej teplote ako je pre nich idealna a potom trpia na zakarbonovanie (deje sa tak aj pri pripasdných poruchach motora - napr. väcsia spotreba - spalovanie - oleja , alebo unik - spalovanie - chl.zmesi, nekvalitný benzin dlhodobo... ale toto zatial obideme - predpokladajmne že tieto priciny to nebudu).
Totiž sviecky ako vieme maju okrem ineho aj taký parameter , že teplotna odolnost - podla toho su sviecky tzv. teple alebo naopak studene. Každa sviecka ma teda svoje nejake idealne teplotne pasmo v ktorom ma bezproblemovo pracovat - neviem teray trepnem - okolo 800 celzia. Nie vždy sa to vsak da a tak realne sviecka pracuje pri roznych teplotach. a to aj pri normalnom používaní - kým sa motor zohreje pracuje sviecka v studensom pasme než je pre nu dobre, vo výkonových špičkach naopak, avsak väcsinou pracuje v spravnom a teda tieto kratkodobe výkyvy jej nevadia. Ak ale pracuje mimo idealneho teplotneho pasma dlhodobo, už jej to vadi...
- podla tohoto , pozname tri pasma a to:
1, prilis teple - elektrody sa opaluju,možu sa rozžeravit v extremoch až tak, že potom je zmes zapalovana somovolne nie iskrou ale teplotou elektrod , nasledne sa sviecky obycajne znicia
2 ,idealne ( spravne pasmo - to je tzv. pasmo samocistenia a je to OK (necistoty sami zhoria a sucasne sa neposkodzuju elektrody)
3, prilis studene - tzv. karbonizacne pasmo - Nasledok je velmi slaba iskra , alebo dokonca vynechavanie - lebo elektrody aj izolator sa zanasaju usadami, lebo sa sviecka nestiha sama cistit
Sviecka spravne zvolena z tohoto hladiska potom pracuje v tom idealnom spravnom pasme a vsetko je OK.
... a prave jednou z pricin preco sa aj sviecka so spravnou tepelnou hodnotou moze dostat do stavu zakarbonovaneho su prave kratke mestske jazdy.
Teda skontroluj sviecky a pripadane vycisti a uvidis.
pozn.: ludia zo "starej skoly" tvrdia , že výrobcom motora urcena tepelna hodnota sviečok ma byt chapana len ako odporucanie na jazdný režim na ktorý je voz primarne urcený. Ak ho bude vodic používat inak , mal by podla toho prisposobit aj teplotnu hodnotu sviecky. Na druhej strane neexistuje nejaka tabulka alebo prepocet ako takuto vec vypocitat, je to len na systeme skusania.
polopatistický priklad ( trosku nadsadene ) - mam nejake auto - napriklad dvojlitrový parník primarne konstruovaný na dlhe pripadne stredne dlhe jazdy a výrobca predpisuje sviecky s nejakou tepelnou hodnotou , potom podla tzejto teorie ja ak budem jazdit preteky zvolim teplejsie sviecky, ak naopak nebudu dlhe cesty ale sa bude s používat hlavne na kratke jazdy po meste ( dlhodobo) potom zvolim studensie sviecky . V podstate ide o to , aby co najviac pracovali v tom svojom idealnom - samocistiacom teplotnom pasme.
Naposledy upravil/-a
jarson v Štvrtok, 16. Októbra 2014, 20:46, upravené celkom 1 krát.
Civic 1.8 FD7 06 Turkey
Carina E 1.6 XLi Lift japan 92
Carina E 1.8 GLi Lift UK 96 R.I.P.