som majiteľom Toyoty Avensis Combi r.v. 2008 s benzínovým motorom 2.0VVT-i. Prečítal som viacero príspevkov, nadobudol nejaké tušenie / prepoklad, no rád by som sa spýtal Vás skúsených majiteľov
Trápia ma tieto veci:
1. Pri akcelerácii v oblasti 1800 - 2100 otáčok je cítiť trhanie motoru. Príklad: v obci idem 50 na trojke, za obcou tomu šliapnem na plyn pre rozbeh a ked sa prekračuje 2000ot tak je výrazne cíciť nepríjemné trhanie. Všeobecne pozorujem že reakcie na zošliapnutie plynového pedálu su dosť opozdené. Je možné že tento prejav má na svedomí zanesená škrtiaca klapka alebo vadný snímač polohy škrtiacej klapky ? Alebo sazamerať na palivovú sústavu. (Palivový filter a pod...) ?
2. Kolísanie otáčok voľnobehu : po zahriatí motoru na prevádzkovu teplotu kolíšu otáčky v rozmedzí 850 - 500ot. niekedy drží 850ot a náhle začnu klesať na 600ot, motor si ich sám zdvihne, ale je to nepríjemné, už pri 700 ot sú citeľné nepríjemné vibrácie v kabíne vozidla. Podľa viacerých článkov a rád po internete je potrebné demontovať a vyčistiť škrtiacu klapku, púštať sa do tejto procedúry alebo to nepomôže?
3. Aj po odpojení baterie a jej znovu pripojení sa po nejakom čase jazdy rozsvieti kontrolka "check engine" je mi jasné že bude nutná diagnostika (budem riešiť v pondelok). Motor je ale po výmene všetkých 4 lambda sond a taktiež katalyzátora (neviem či bol osadený nový alebo nejaký použitý od ruky). prepokladám že bude v pamäti závad chyba P0420 - znížená učinnosti katalyzátora... ale viac budem vediet až po diagnostike. Otázkou je či riešiť výmenu katu alebo osadiť adaptéry pre "oblbnutie" lamdba sond ?
Je pravdou že pri zapise chyby P0420 - znížená učinnosť katu riadi ECU motor podľa nejakej "deafult" mapy ? alebo táto závada nemá priamý vplyv na priebeh výkonu motoru ?
ďakujem za každú radu a info. Vysledok z diagnostiky určite napíšem.