Aký máte motorový olej a ako ste spokojní?
Moderátor: Elvis
- wilson
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Streda, 13. Apríla 2005, 10:52
- Kontaktovať používateľa:
Re: Aký máte motorový olej a ako ste spokojní?
blíži sa mi ten čas, takže:
chmelo mi písal, že doporučený mám 5W-30, ale mne by sa viac páčil 5W-40, najmä Valvoline robí také, že 5W-30 je aj pre benzín aj pre diesel, ale 5W-40 majú aj konkrétne dieselovú verziu. Všeobecne je pri 5W-40 viac z čoho vyberať (na dve strany tam toho je...
5W-30
http://olejposta.sk/r_1797.html
5W-40:
http://olejposta.sk/r_82.html
tak čo by ste doporučili vy?
chmelo mi písal, že doporučený mám 5W-30, ale mne by sa viac páčil 5W-40, najmä Valvoline robí také, že 5W-30 je aj pre benzín aj pre diesel, ale 5W-40 majú aj konkrétne dieselovú verziu. Všeobecne je pri 5W-40 viac z čoho vyberať (na dve strany tam toho je...
5W-30
http://olejposta.sk/r_1797.html
5W-40:
http://olejposta.sk/r_82.html
tak čo by ste doporučili vy?
Rommster 1.2 TSI 2012
MB Vito 111 CDI 2004
Previa D-4D 2002
Ex: Mondeo MK3 2004, sedan, 2.2TDCI, Titanium X
Ex: E10 1997, sedan, 1.3 EFI
MB Vito 111 CDI 2004
Previa D-4D 2002
Ex: Mondeo MK3 2004, sedan, 2.2TDCI, Titanium X
Ex: E10 1997, sedan, 1.3 EFI
- Gabriel Nagy
- Vševed
- Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05
no ja by som dal 5w-40 
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 92
ex: 6gen 3s-ge 3gen
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
-
ToyoCarE
my lejeme TXT, aj ked konci,,, castrolaci mi povedali, ze namiesto neho je Magnatec,,, a namiesto SLX bude EDGE,,, zalezi na pocte km,, ak mas starsi motor,,tak nieje velmi dobre tam liat riedky,,, ma vyssiu spotrebu oleja motor,,,
- wakkee
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Streda, 1. Júna 2005, 09:42
ja davam Valvoline 5W-40
inak olejposta.sk neodporucam, skusil som a datum dodavky nedodrzia, klamu, neberu telefon, nakoniec som zrusil objednavku a kupil o 50sk drahsi olej v predajni.
inak olejposta.sk neodporucam, skusil som a datum dodavky nedodrzia, klamu, neberu telefon, nakoniec som zrusil objednavku a kupil o 50sk drahsi olej v predajni.
- drgi
- Vševed
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
http://www.valman.sk a uz nevymyslajte s olejpostou 
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km
- fajry
- administrátor
- Dátum registrácie: Pondelok, 26. Júla 2004, 13:45
tak ako vravi drgi: ja som si cez valman.sk zistil, kto ich oleje (valvoline) predava v Ba. Chlapik mi poradil ARP Autodiely na Mlynskych nivach a hned som tam nakupil. Tak ako aj grexo 
Subaru Forester (IV/SJ) 2.0 CVT
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
ex: Subaru Forester (III/SH) 2.0D
ex: Avensis T22 sedan 2.0 D4D
ex: Toyota Corolla 1.6 E11
ex: Toyota Celica st165 turbo 4x4
ex: Toyota Celica st162 2.0
ex: Toyota Corolla 1.6GTi E9 liftback
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
- Sokol
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Utorok, 18. Októbra 2005, 00:39
Namiesto TXT Softec plus je SLX Profesional,taky som kupil a potom tu niekto hodil link na zmeny znaceni olejov Castrol a potvrdilo sa mi to.A nemusi platit vzdy,ze do starsieho uz nie je dobre liat riedky,zalezi na stave motora.ToyoCarE napísal:my lejeme TXT, aj ked konci,,, castrolaci mi povedali, ze namiesto neho je Magnatec,,, a namiesto SLX bude EDGE,,, zalezi na pocte km,, ak mas starsi motor,,tak nieje velmi dobre tam liat riedky,,, ma vyssiu spotrebu oleja motor,,,
Toyota RAV4 2,0,1AZ-FE,112kW,r.v.07 AT
ex:Toyota Avensis Liftback 3S-FE,2.0,16V,94kW,r.v.98
ex:Toyota Corolla 5D,4E-FE,1,3,16V,55kW,r.v.96
- Gabriel Nagy
- Vševed
tak tak... ak ma niekto spravenu go na celice z r 90(ja)
, nieje problem tam liat redsi 5w-40, no napriek tomu tam davam 10w40... zaujimave, ze?
daj tam vpohode 5w-40
daj tam vpohode 5w-40
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
Preboha co to tam lejete za patoky ja mam Carinu 1,6 r.v.1992 a pouzivam
Castrol Softec a je to supeeeeeeeeeeer.

Castrol Softec a je to supeeeeeeeeeeer.
- Gabriel Nagy
- Vševed
Re: Aký má� motorový �ej a ako ste spokojní?�
castrol nieje vsetko... valvoline, motul su verry good!
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
- fajry
- administrátor
- Dátum registrácie: Pondelok, 26. Júla 2004, 13:45
nejdem sa tu s Tebou hadat o tych patokoch, ale ako sa vravi - milion ludi, milion chuti ... A castrol uz nie je to, co byval ... vid recenzie, testy, ...sokol72 napísal:Preboha co to tam lejete za patoky ja mam Carinu 1,6 r.v.1992 a pouzivam
Castrol Softec a je to supeeeeeeeeeeer.![]()
![]()
Subaru Forester (IV/SJ) 2.0 CVT
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
- chmelo
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29
Re: Aký má��orový �e�a�o ste spokojní?���
[[/quote][[/quote]wilson napísal:blíž��i ten ča� �k��hme� m�ísal�že do�uče��m 5��al�mn�by�a v� p�l 5W-4��ajmä Valvoli��bí také���30��aj�re ben� a�pre �es� al�W-40�jú� konkré�e d�selovú ve�� Všeobecn�je p� 5W-� via�z čoh�yberať (na�e�tra� tam ��je...
5W-3�ttp://ol�posta.sk/r�797.html�-40:
http:�lejposta.sk/r_82.html
tak čo by ste doporučili v�
Ja cho�m kupovať olej� jedném�dedulov� Strá�e. J�to pár metrov za ��� Žilina-�ážov napravo�a� je �n mal�a�� ��k nižš�po u�ci tam�á ma���ík v��ži a v��� býv� Má �m V�o�ne� d�� �ny,��na�vané�a��a vždy radšej z��m o��ál �e�e. ���ár k�ún r��el, a� �š �o�ll:
Ko�étne Sy��5W�0, k�ý som �al�a��arolíne � v�iel�o 250 �L.
Do n��Prev�k lejú�30ku, �eva��brž, �tože je to �edpísa�a žiaden p�lém. Ja �som m� nešpek�o�l, a� �ež �lím�e 5�40� nič ne�a�š.�����������������������������������������
Takže ešte raz
Ja chodím kupovať olej k jednému dedulovi v Strážove. Je to pár metrov za značkou Žilina-Strážov napravo, tam ako je ten malý bazár. Nižšie po ulici tam má v garáži obchodík a vedľa aj býva. Má tam Valvoline za dobré ceny, má aj nalievané. Je tam pár korún rozdiel, ale ja vždy radšej zoberiem originál balenie. Vieš ako
Konkrétne SynPower 5W-40, ktorý som dával papať Karolíne som kupoval do 250 SK/L.
Do našich Previek lejú 5W-30, ponevač, nýbrž, protože je to tam predpísané a žiadny problém. Ja by som moc nešpekuloval, ale myslím, že 5W-40kou nič nepokazíš
Naposledy upravil/-a chmelo v Sobota, 20. Októbra 2007, 13:56, upravené celkom 3 krát.
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C
- chmelo
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29
Keby ti niekto vymenil ten Softec za Valvoline, tak by si aj tak prd zistilsokol72 napísal:Preboha co to tam lejete za patoky ja mam Carinu 1,6 r.v.1992 a pouzivam
Castrol Softec a je to supeeeeeeeeeeer.![]()
![]()
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
- Sokol
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Utorok, 18. Októbra 2005, 00:39
Presne tak.
Toyota RAV4 2,0,1AZ-FE,112kW,r.v.07 AT
Re: Aký má� motorový �ej a ako ste spokojní?�
Ja musim teraz tiez menit olej a kedze som mal doteraz zadara Castrol GTX3 15W40 tak som daval ten. Lenze sa mi uz minul. Podla vyrobcu by tam mal ist 10W40. Z toho co som si nastudoval o olejoch tak 15W40 nieje az taka drasticka zmena viskozity. Zaroven, tym ze mam starsi motor robi 15W40 hrubsi film na motore a tak ho trocha viacej vytesnuje.
V celku sa zabavam na debatach, ze MADIT je shit a cokolvek ine je OK. Upozornujem, ze pokial vezmete dva oleje rovnakej vykonnostnej specifikacie API a ACEA tak mate rovnake oleje. Dokonca ak vezmete mineral a syntetiku rovnakej API a ACEA tak je uplne jedno, ktory date. Tie oleje su prosto rovnake. (API a ACEA niesu jedine specifikacie, ktore su na svete, je ich viac ale tieto su najpouzivanejsie)
API vykonnostva specifikacia je vyvinuta americanmi a viacej vyhovuje americkym autam nez europskym. ACEA je europska specifikacia (toto je velmi hrube vysvetlenie ale na pozadovany ucel staci). Videl som dva oleje s rovnakym API ale rozdielnym ACEA. Ak by mi vyrobca motora neudal ACEA specifikaciu k oleju, ktorym mam krmit motor, tak by som kupil ten, co ma vyzsie cislo ACEA (ACEA sa ozancuje napriklad ako ACEA A3/B3). Co sa tyka specifikacie API tak cim vyzsie pismeno tym vyzsia trieda.
Hodnotit olej podla toho ako sa postupom casu "spini" je hlupost. Jednou z funkcii oleja je, ze zabranuje usadzaniu necistot v motore. Vykonnostna specifikaci udava aj to, aky maximalny obsah ich moze olej obsahovat a tvorit (a este kopec inych parametrov). Ak vyrobca povie, ze tieto parametre su OK pre motor tak je Vam jedno aky olej date, pokial dodrzite vykonnostnu specifikaciu.
Olej nema len funkciu mazania. Rozputa necistoty, u benzinovych motorov zamedzuje naleptavaniu vnutra motora benzinovymi splodinami, ktore su kysle, atd. Motorovy olej sa nemeni koli tomu, ze ako taky ma uz zle mazacie vlastnosti ale koli tomu, ze su uz vycerpane primesy, ktore sa don dodavaju. Ze je uz moc "zaspineny", ze uz nema dostatocne zasadite vlastnosti a tak dalej. Samotny zakladovy olej by sa teoreticky dal pouzit este niekolko krat kym by bol zly.
Pozeral som aj na ESO olej, ale nenasiel som na flasi oznacenie vykonostnej specifikacie takze som ho koli tomu hned zavrhol. Viskozita je dolezita vec, ale vykonostna specifikacia oleja minimalne tak rovnako. Ak date do auta olej, ktory ma sice dobru viskozitu ale ostatane jeho parametre su nanic, tak si znicite motor.
A este jedna dolezita vec. Dnes su motorove oleje miesatelne. Nieje problem zmiesat dva oleje od ineho vyrobcu. Najdolezitejsie je ale nemiesat rozne viskozity. To je velmi nebezpecne. Uz zmiesanim 15W40 s 10W40 moze vyst vysledna vyskozita uplna kravina a znicite si motor. Ak menite viskozitu potom je dobre preplachnut motor najlacnejsim olejom aky je na trhu danej novej viskozity. Niekde som pocul, ze sa daju zohnat aj takzvane preplachove oleje ale nikdy som to neriesil. Naco platit za slovicko "preplachovy" u preplachoveho oleja
).
Kto toto docital tak je frajeeeeer
).
V celku sa zabavam na debatach, ze MADIT je shit a cokolvek ine je OK. Upozornujem, ze pokial vezmete dva oleje rovnakej vykonnostnej specifikacie API a ACEA tak mate rovnake oleje. Dokonca ak vezmete mineral a syntetiku rovnakej API a ACEA tak je uplne jedno, ktory date. Tie oleje su prosto rovnake. (API a ACEA niesu jedine specifikacie, ktore su na svete, je ich viac ale tieto su najpouzivanejsie)
API vykonnostva specifikacia je vyvinuta americanmi a viacej vyhovuje americkym autam nez europskym. ACEA je europska specifikacia (toto je velmi hrube vysvetlenie ale na pozadovany ucel staci). Videl som dva oleje s rovnakym API ale rozdielnym ACEA. Ak by mi vyrobca motora neudal ACEA specifikaciu k oleju, ktorym mam krmit motor, tak by som kupil ten, co ma vyzsie cislo ACEA (ACEA sa ozancuje napriklad ako ACEA A3/B3). Co sa tyka specifikacie API tak cim vyzsie pismeno tym vyzsia trieda.
Hodnotit olej podla toho ako sa postupom casu "spini" je hlupost. Jednou z funkcii oleja je, ze zabranuje usadzaniu necistot v motore. Vykonnostna specifikaci udava aj to, aky maximalny obsah ich moze olej obsahovat a tvorit (a este kopec inych parametrov). Ak vyrobca povie, ze tieto parametre su OK pre motor tak je Vam jedno aky olej date, pokial dodrzite vykonnostnu specifikaciu.
Olej nema len funkciu mazania. Rozputa necistoty, u benzinovych motorov zamedzuje naleptavaniu vnutra motora benzinovymi splodinami, ktore su kysle, atd. Motorovy olej sa nemeni koli tomu, ze ako taky ma uz zle mazacie vlastnosti ale koli tomu, ze su uz vycerpane primesy, ktore sa don dodavaju. Ze je uz moc "zaspineny", ze uz nema dostatocne zasadite vlastnosti a tak dalej. Samotny zakladovy olej by sa teoreticky dal pouzit este niekolko krat kym by bol zly.
Pozeral som aj na ESO olej, ale nenasiel som na flasi oznacenie vykonostnej specifikacie takze som ho koli tomu hned zavrhol. Viskozita je dolezita vec, ale vykonostna specifikacia oleja minimalne tak rovnako. Ak date do auta olej, ktory ma sice dobru viskozitu ale ostatane jeho parametre su nanic, tak si znicite motor.
A este jedna dolezita vec. Dnes su motorove oleje miesatelne. Nieje problem zmiesat dva oleje od ineho vyrobcu. Najdolezitejsie je ale nemiesat rozne viskozity. To je velmi nebezpecne. Uz zmiesanim 15W40 s 10W40 moze vyst vysledna vyskozita uplna kravina a znicite si motor. Ak menite viskozitu potom je dobre preplachnut motor najlacnejsim olejom aky je na trhu danej novej viskozity. Niekde som pocul, ze sa daju zohnat aj takzvane preplachove oleje ale nikdy som to neriesil. Naco platit za slovicko "preplachovy" u preplachoveho oleja
Kto toto docital tak je frajeeeeer
TOYOTA STARLET 1,3i 2E-E
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 14 neregistrovaných